{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drveni most u Reljevu će zamijeniti moderni betonski

14.2.2015. u 17:09
13
14
Drveni most u Reljevu će zamijeniti moderni betonski
13
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj obišli su jučer gradilište u naselju Reljevo, gdje se izvode radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Bosne.
Riječ je o mostu koji je od posebnog značaja, kako za lokalnu zajednicu, tako i za Kanton Sarajevo, a koji će se nakon rekonstrukcije moći koristiti i za teretni saobraćaj, što ranije nije bilo moguće. Time će se omogućiti normalno kretanje saobraćaja, a ovaj dio Novog Grad dobit će most sa betonskom konstrukcijom, hidroizolacijom i posebnim trotoarom za pješake širine 1,5 metar i ogradom.

U toku su radovi na demontaži čelične pocinčane ograde sa ankernim pločama, uklanjanje kolovozne konstrukcije mosta, zemljani radovi i postavljanje armature na izradi ab plaštova na obalnim stubovima.

"Ovo je most koji ima poseban značaj u vrijeme kada se dešavaju poplave u Rajlovcu, tada je on jedina komunikacija koja cijeli prostor Dobroševića, Bojnika i Reljeva povezuje sa ostatkom grada. To je bio most sa drvenom konstrukcijom, tako da je sada urađen projekat kolskog mosta sa jednom kolovoznom tarkom i pješačkom stazom. Projekat zajednički finansiraju Općina Novi Grad i Direkcija za puteve KS-a. Vrijednost ugovorenih radova je 340.000 konvertibilnih maraka, od čega je Općina Novi Grad izdvojila 190.000 KM, a Direkcija cesta KS-a 150.000 KM", kazao je Efendić.

Zolj je istakao da je most u Reljevu veoma bitan za naselje Rječica, posebno za stanovnike Paljevske ulice, ali se dugo vremena nije mogao koristiti za saobraćaj, jer je drvena konstrukcija bila dotrajala.

"U sanaciju mosta u Reljevu, čija drvena konstrukcija nije mogla izdržati saobraćaj koji je svakodnevno prolazio preko mosta, naročito tokom radova na LOT-u 1 Sarajevske zaobilaznice, utrošena su značajna finansijska sredstva. Zbog toga je Općina Novi Grad inicirala da se u Reljevu uradi most sa betonskom konstrukcijom. Općina je uradila projektnu dokumentaciju i provela proceduru odabira izvođača radova, a Direkcija je prihvatila sufinansiranje projekta", rekao je Zolj.

Ukoliko vremenski uvjeti budu zadovoljavajući radovi na rekonstrukciji mosta trebali bi biti završeni za mjesec, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: