BiH
0

Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo protest Tribunalu povodom presude Krajišniku

FENA
Povodom presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu, kojom je Momčilo Krajišnik, bivši član rukovodstva Karadžićevih Srba kažnjen sa 27 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je protest Tribunalu.

"Pozdravili smo 3. aprila 2000. hapšenje Momčila Krajišnika koji je za vrijeme napadačkog rata na BiH bio i ostao blizak haškom kandidatu s javne potjernice Radovanu Karadžiću, optuženom za masovna ubistva, masovne deportacije, masovna silovanja, koncentracione logore, etničko čišćenje i razaranje gradova. Za hiljade preživjelih koji su ostali da pamte ove zločine tražeći svoje najmilije po masovnim grobnicama hapšenje Momčila Krajišnika probudilo je nadu da će mu Međunarodni sud za ratne zločine, koga je etablirao Savjet bezbjednosti UN-a radi pravde za žrtve izreći kaznu za zločin genocida ili saučesništvo u genocidu", istakla je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

U saopćenju Društva za ugrožene narode za BiH navodi se da je oslobađanjem optužbe Momčila Krajišnika za zločin genocida i izricanjem presude samo za zločin protiv čovječnosti Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu izdao žrtve i doveo u pitanje vlastiti kredibilitet.