Samo montaža
78

Društvenim mrežama kruži lažna fotografija vandaliziranog novog sarajevskog tramvaja

A. L.
Novi sarajevski tramvaji prve putnike primili su ovog jutra, a već u poslijepodnevnim satima društvenim mrežama je počela kružiti fotografija da je išaran grafitima.
Na fotografiji je vidljivo da je u pitanju montaža, ali smo svejedno pozvali GRAS kako bi i građani imali zvaničnu potvrdu o tome da su svi tramvaji uredu. Tako nam je i potvrđeno iz GRAS-a.

Inače, na montiranoj fotografiji je ispisan natpis "Rulof", tag koji koristi sarajevski reper Cunami, zbog čega je ranije bio privođen.

Podsjetimo, Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS potpisali su ugovor za kupovinu 15 novih Stadler tramvaja još 2021. godine. Koštali su skoro 70 milion KM, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

Novi tramvaji su u Sarajevo stigli početkom godine, a nakon što su prošli višesedmična testiranja na novoj pruzi, jutros su primili prve putnike.

Tramvaji imaju tri vagona s kapacitetom od 180 putnika od čega je 79 sjedećih mjesta. Maksimalna brzina im je 70 kilometara na sat, klimatizovani su, imaju uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bio sigurniji te su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom.