NEOSNOVANA ŽALBA
3

Drugostepena disciplinska komisija potvrdila suspenziju tužitelja Bože Mihajlovića

Klix.ba
Božo Mihajlović (Foto: Oslobođenje)
Božo Mihajlović (Foto: Oslobođenje)
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) potvrdila je danas suspenziju tužitelja Tužilaštva BiH Bože Mihajlovića.

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za tužioce je donijela odluku povodom žalbe tuženog Bože Mihajlovića i punomoćnika tuženog na odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović udaljen od vršenja dužnosti tužioca u istom tužilaštvu do okončanja krivične istrage koja se vodi protiv njega, počevši od 11.3.2017. godine.

Drugostepena disciplinska komisija je odbila kao neosnovanu žalbu tuženog Bože Mihajlovića i punomoćnika tuženog, i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije od 10.3.2017. godine.

Ova odluka je konačna i protiv iste se može podnijeti tužba Sudu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je Ured disciplinskog tužioca 2.3.2017. godine Prvostepenoj disciplinskoj komisiji podnio zahtjev za privremeno udaljenje Bože Mihajlovića od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Zahtjev je podnesen na osnovu člana 77. tačka a) Zakona o VSTV-u BiH, jer je protiv njega pokrenuta istraga u krivičnom postupku, naredbom o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, o čemu je Ured obaviješten od strane vršioca dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine 2.3.2017. godine.