BiH
22

Drugi sajam visokog obrazovanja u Tuzli okupio 27 visokoškolskih ustanova

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Drugi "Sajam visokog obrazovanja“, na kojem je predstavljen veliki broj javnih i privatnih univerziteta i visokih škola sa studijskim odsjecima i usmjerenjima iz cijele Bosne i Hercegovine, danas je svečano otvoren u Tuzli.

Osim izlagačkog dijela bit će upriličen i okrugli sto pod nazivom "Visoko obrazovanje i zapošljavanje“, koji će okupiti eminentne stručnjake iz organizacija i institucija iz oblasti visokog obrazovanja u BiH.

Predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović istaknuo je da je cilj ovog sajma povezivanje dviju interesnih grupa, s jedne strane promocija visokoškolskih ustanova, univerziteta, fakulteta iz BiH i regije, s druge armije mladih ljudi koji traže odgovor šta i kako studirati.

Po njegovim riječima, na ovom sajmu učestvuje 27 visokoškolskih ustanova, fakulteta i univerziteta, što predstavlja veći broj učesnika u odnosu na sajam održan prošle godine.

Direktor Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla (IPI akademija) Damir Bećirović izjavio je za Fenu da ova akademija već drugu godinu sudjeluje na ovom sajmu, ocijenivši da je ovakav događaj potreban Tuzlanskom kantonu da se na jednom mjestu vidi ponuda visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

Dodao je da ova visoka škola na tri studijska programa ima 340 studenata, a ove godine nudi upis na studijske programe: Informacione tehnologije, Tržišne komunikacije, Savremeno poslovni informatički menadžment, a u toku je licenciranje dvaju novih studijskih programa informatika i računarstvo i računovodstvo i finansije.

Rukovoditeljica Ureda za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Lejla Sinanović izjavila je za Fenu da ovaj fakultet obilježava ove godine 65 godina postojanja, a tim povodom je organizovan niz aktivnosti za postojeće i buduće studente.

Ističe da ovaj fakultet, koji broji oko 4.000 studenata na sva tri ciklusa studija, studentima daje svjetske uvjete za studiranje, akreditovane programe na engleskom jeziku, dodatne aktivnosti putem kojih studenti mogu steći razne vještine, mimo onoga što uče na teoretskoj nastavi.

"Zadovoljsvo nam je predstaviti šta nudimo studentima s područja Tuzlanskog kantona", poručuje ona, ocijenivši da je sajam dobro organizovan te da su njegovi efekti prošle godine bili vidljivi.

Sajam, čiji je pokrovitelj Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a, postavljen je u tri sajamska paviljona u hotelu "Tuzla" i bit će otvoren danas i sutra od 10 do 17 sati.