Krajem augusta
0

Drugi kongres bh. naučnika iz zemlje i svijeta

FENA
U Sarajevu će se od 27.do 31. augusta održati Drugi kongres bh. naučnika iz zemlje i svijeta. Kanton Sarajevo će biti domaćin za oko 400 učesnika, potvrđenih i respektabilnih naučnih imena koji će doći iz čitavog svijeta, iz Evrope, Amerike, Australije.

"Kongres je do sada izazavao veliko interesovanje. Do sada se prijavio 371 učesnik, od čega 246 prijavljenih dolazi iz BiH, a 125 iz inostranstva, iz 23 zemlje svijeta. Veliki broj onih koji dolaze iz inostranstva je prijavilo svoje aktivno učešće na kongresu i prijavljeno je više od 110 radova", kazao je na pres-konferenciji predsjednik Organizacionog odbora Kongresa bh. naučnika dr. Denis Zvizdić.

Drugi kongres bh. naučnika iz zemlje i svijeta je nastavak nastojanja da se uspostavi mreža bh. naučnika koji rade i stvaraju širom svijeta i u BiH. Kongres će okupiti potvrđena naučna imena, ali i predstaviti nove, mlade naučne perspektive kako bi se kroz spoj iskustva i ambicije stvorile veće mogućnosti podizanja naučnih znanja na viši nivo.

Kongres će raditi u okviru šest sekcija: sekcija društvenih nauka, humanističkih, biomedicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih, tehničkih i sekcije umjetnosti. Bit će organiziran i Biznis forum, te Forum mladih koji će se održavati paralelno s Kongresom.

"Prvi kongres bh. naučnika iz zemlje i svijeta održan je prije dvije godine i ideja je da se ovi kongresi održavaju tradicionalno svake dvije godine na prostoru BiH", kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da je cilj kongresa da pomogne razvoj BiH, ali i da održava razmjenu znanja i iskustava između naučnika iz BiH i bh. naučnika koji rade diljem svijeta.

Zvizdić je dodao da je Prvi kongres omogućio da veliki broj bh. studenata može besplatno studirati na univerzitetima van BiH, te da se očekuje da se takvo iskustvo ponovi i nakon održavanja Drugog kongresa.

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo je kazao kako je Vlada KS izdvojila 400.000 KM za organizaciju ovog Kongresa, a da će federalnog ministarstvo obrazovanja izdvojiti 200.000 KM za istu namjenu. S Ministarstvom za ljudska prava BiH potpisan je sporazum kojim se sufinansiraju aktivnosti Foruma mladih u iznosu od 35.000 KM.

Svi rektori legalnih javnih univerziteta koji djeluju na području BiH pozvani su da učestuju na kongresu, a do sada se rektori s prostora RS-a još nisu izjasnili o svom učešću.

Naučnici se za učešće na ovoj Kongres mogu prijaviti do 1. augusta.