BiH
0

Drugi Eko-kamp Federacije BiH

FENA
U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i ove godine se organizira Eko-kamp Federacije BiH a o temi zaštićenih dijelova prirode i biološke raznolikosti "BiH-zemlja biološke raznolikosti".

Federalno ministarstvo okoliša i turizma idejni je začetnik projekta Eko-kamp Federacije BiH, koji je pod motom "Rasti u prirodi! Uživaj u prirodi! Živi u skladu s prirodom!", prvi put organiziran u junu 2007.

Drugi eko-kamp Federacije BiH bit će održan od 16. do 21. juna istovremeno na četiri lokacije.

Domaćin NP UNA (Bihać) područje interesa Unsko-sanski kanton i Hercegbosanski kanton, domaćin Vlašić (Travnik) područje interesa Srednjobosanski, Zeničko-dobojski, Bosanskopodrinjski i Kanton Sarajevo, domaćin Orašje, područje interesa Posavska županija, Tuzlanski kanton i Distrikt Brčko, te domaćin Park prirode Hutovo blato (Čapljina), područje interesa Zapadnohercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton.

Temeljna zadaća ovogodišnjeg Eko-kampa Federacije BiH jeste upoznavanje biološke raznolikosti, karakteristika i vrijednosti zaštićenih područja, odnosno područja koja bi u Federaciji BiH trebala biti zaštićena.

U neposrednom susretu s prirodom odabranih područja, sudionici Eko-kampa imat će priliku praktično primijeniti stečena znanja i naučiti više o biološkoj raznolikosti područja koja obilaze.

Program Eko-kampa Federacije BiH omogućava da se mladim ljudima ukaže na potrebu i mogućnost drugačijeg promišljanja i ekološkog osvješćivanja, odnosno da se osposobe i potaknu na djelovanje radi pozitivnih promjena u odnosu spram pitanja zaštite prirode i zaštite okoliša.

Glavni ciljevi Eko-kampa su da se upozna biološka raznolikost eko- sustava odabranih odredišta, ukaže na značaj biološke i krajobrazne raznolikosti kao temeljne vrijednosti i glavnog resursa za razvitak, aktualizira potrebu očuvanja i unapređenja postojeće biološke i krajobrazne raznolikosti unutar Federacije BiH, upozna zaštićena područja odabranih odredišta, potakne odgajanje mladih generacija osjetljivih na pitanja okoliša, te stvori kod mladih pozitivan odnos prema okolišu i razvijanju osjećaja odgovornosti prema njemu.

Uz ostvarenje glavnih ciljeva programa Drugog eko-kampa Federacije BiH 2008. u prirodnom okruženju izabranih lokacija, uz upoznavanje i druženje, sudionici kampa će imati priliku kroz likovni ili literarni izričaj pokušati senzibilizirati i upozoriti javnost na vrijednost i značaj biološke raznolikosti čijim smanjivanjem dovodimo u pitanje i vlastiti opstanak.

Također, želja je predlagača da se mladim ljudima radi zbližavanja i integracije omogući upoznavanje drugih i drugačijih područja BiH. Taj cilj postići će se obilaskom kulturno-povijesnih spomenika i sakralnih objekata te upoznavanjem tradicije, kulture i običaja područja na kojima se Eko-kamp održava.

Drugi eko-kamp Federacije BiH obuhvatit će stotinjak učenika drugih razreda srednje škole s prostora Federacije BiH koji će biti upućivani na odredišta koja se ambijentalno razlikuju od mjesta njihovog stalnog boravka. Primjerice, mladi iz Hercegovine idu u kamp u srednju Bosnu, Posavinu ili Bihać, odnosno iz kontinentalnih i planinskih područja u kamp u Hercegovinu.

Za sudionike kampa, pored upoznavanja s biološkom raznolikošću, prirodnim i kulturno-povijesnim naslijeđem područja, predviđeni su i različiti edukativni sadržaji iz oblasti zaštite okoliša i prirode (stručna predavanja, ekološke radionice i sl).

Posljednjeg dana svim sudionicima bit će uručeni certifikati za sudjelovanje i pokazano znanje tokom održavanja kampa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.