BiH
0

Drugi dan zvanične posjete Harisa Silajdžića Libiji

FENA
Drugog dana zvanične posjete Libiji, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić položio je vijenac na spomen ploču za pale šehide (bitka El Hani) i na kabur Ebu Minayara El Quadafia, oca predsjednika Muamera El Quadafia, inače jednog od najpoznatijih boraca u borbi protiv Italijana.

Također je obišao šehidsko mezarje i Spomenik žrtvama američkog bombardovanja Libije.

Predsjedavajući Silajdžić je tokom dana posjetio bivšu rezidenciju vođe revolucije, predsjednika Moamera Abu Munyara El Quadafia, koju inače zovu i Kuća postojanja, a koju su 1986. godine bombardovale i uništile američke vojne snage.

Predsjedavajući se susreo i sa Abu Zeidom Dourdom direktorom Libijskog fonda za infrastrukturu i stanovanje. Tokom sastanka razgovarano je o unaprijeđenju privredne saradnje između Bosne i Hercegovine i Libije.

Prema riječima direktora Dourde, Libija se obnavlja a u njenoj obnovi i razvoju učestvuju i bosankohercegovačke firme koje su pokazale izuzetne rezultate.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je istaknuo da postoji interes za još većim učešćem bosanskohercegovačkih firmi na libijskom tržištu ali i da postoji zainteresiranost za investiranje libijskih biznismena u BiH.

Silajdžić je danas obišao i Međunarodnu organizaciju islamskog misionarstva Da wa, u sklopu koje je Fakultet islamskih nauka. On je održao predavanje studentima, kojih ima iz više od 70 zemalja, a među njima su i studenti iz BiH.

Obraćajući se prisutnima, on je kazao da BiH ima dugu prošlost, da je zemlja poznata po raznolikostima religija ali i po tome što su ljudi u BiH bez obzira na prošlost spremni na tolaranciju.

On je govorio o važnosti dijaloga, slobodnog govora i slobode izražavanja u svim segmentima. Posebno je istaknuo da su građani BiH spremni na suživot i toleranciju, te da je BiH zbog toga primjer svijetu.

Predsjedavajući je posjetio Jafaru - MIMS, prvu kompaniju sa zajedničkim ulaganjem BiH i Libije koja je pionir u proizvodnji sokova na libijskom tržištu. Riječ je o jedinoj stranoj kompaniji u proizvodnji sokova, koja je odnedavno dobila i dozvolu za proizvodnju vode.

Predsjedavajući Silajdžić je uputio čestitke vlasniku kompanije Muji Selimoviću, koji je bio domaćin na, kako je rekao, hrabrosti što je prvi investitor koji je uložio svoja sredstva u Libiji. Također je istaknuo da je kompanija Jafara-MIMS ponos Bosne i Hercegovine i Libije, te da se i drugi trebaju ugledati na ovu kompaniju za čiji je uspjeh trebala strpljivost, odlučnost i hrabrost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.