BiH
0

Drugi broj časopisa Love&Sex govori o fenomenu nasilja

Klix.ba
Odmah nakon objavljivanja prvog broja edukativno-zabavnog časopisa za mlade Love&Sex redakcija sastavljena od mladih volontera Asocijacije XY iz Sarajeva i Banje Luke vrijedno je zasukala rukave i krenula u osmišljavanje sadržaja drugog broja ovog časopisa.
Motiva je bilo napretek. Odlične reakcije na prvi broj, više od 1.000 preuzimanja elektronske verzije časopisa u samo jednom danu, pozivi za saradnju, medijska promocija sve je to uslijedilo nakon što je šarena naslovnica broja jedan ugledala svjetlo dana.

Novi, drugi broj časopisa govori prije svega o sveprisutnom fenomenu nasilja. To je oblik ponašanja koji se odobrava u društvu šutnjom, podržavanjem ili učešćem. Time se pokazuje da smo svi nekada bili nasilnici, žrtve nasilja ili svjedoci. A često se pritom zaboravlja da bez obzira na to koja je vrsta nasilja u pitanju, nasilje sa sobom nosi posljedice. Od učestalog gledanja nasilja kako putem medija tako i u bližoj okolini, osobe postaju otporne i više ne prepoznaju nasilje u svom okruženju. Tako, naprimjer, trač ne smatraju nasiljem, kao ni postavljanje na Facebooku videoklipova koji ismijavaju neke osobe.

Sve je to nasilje koje ostavlja posljedice veće od fizičkih, nasilje koje ljude čini tužnim i povučenim. Mladi su ti koji mogu promijeniti situaciju, govoriti o nasilju i boriti se da ono ne bude svakodnevnica, udarna vijest u medijima i redak u crnim hronikama.

Časopis donosi zanimljive priče o nasilju u vezama koje piše psihologinja Ena Korda, ali nudi i rješenje kroz razgovor sa psihologinjom Anjom Modri iz Banje Luke.

Kao i u prošlom broju, razbijamo stereotipe i rješavao nedoumice, ovaj put o prvom seksualnom odnosu i nasilju u vezama. Elektronski primjerak možete preuzeti ovdje dok štampanu verziju časopisa možete potražiti u prostorijama Asocijacije XY u Sarajevu (Danijela Ozme br. 12) i Banjoj Luci (Gundulićeva br. 80).