Penzioneri
0

Drugačije urediti interventni zakon u FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povodom najavljenog interventnog zakona u Federaciji BiH kojim se priprema smanjenje javne potrošnje Udruženje poljoprivrednika/umirovljenika u BiH, nezadovoljno načinom na koji se umanjenje predlaže, poziva Federalni parlament na drugačije uređenje ovog zakona.

U protivnom, može se očekivati socijalni bunt i njegovo prerastanje u nekontrolirani haos, napominje ovo udruženje u saopćenju.

"Sramotan je prijedlog da se linearno smanje izdvajanja za 10 posto svim budžetskm korisnicima, a posebno ugroženim kategorijama: ratnim vojnim invalidima, šehidskim porodicama, korisnicima beneficiranih penzija.

Ako su penzije od 2006. godine povećane za 90 KM, prosječne plaće za 182 KM, a prosječna plaća u javnoj upravi 339 KM te invalidnine povećane za 9,6 posto, onda je svima jasno ko će snositi najveći teret finansijske recesije", navodi se u današnjem saopćenju za javnost ovog udruženja.

Ono poziva federalne poslanike na pravičnu raspodjelu tereta ekonomske krize, na način da lična primanja u Federaciji od 1.000 KM budu umanjena pet posto, ona od 2.000 KM za deset posto, od 3.000 KM za 20 posto, a od 4.000 KM i više za 30 posto.

Udruženje penzionera predlaže zatim da budući zakon regulira ukidanje naknada za paušale dužnosnicima na svim nivoima vlasti i za rad u komisijama, da im zabrani nabavku automobile na tri godine i propiše korištenje postojećih auta samo za službene potrebe, kao i označavanje automobila posebnim registarskim tablicama.

Predlaže i zabranu upotrebe mobilnih telefona na račun poreskih obveznika te hitnu reformu javne uprave i adekvatne mjere u reformi penzionog sistema, kao i smanjenje broja savjetnika na svim nivoima.

Interventni zakon koji je Vlada Federacije BiH u velikoj tajnosti pripremala predložit će Federalnom parlamentu na usvajanje po hitnom postupku bez rasprave i poslaničke intervencije jer je tako dogovoreno u uskim krugovima političkih stranaka na preporuku Međunarodnog monetarnog fonda, napomena je Udruženja penzionera/umirovljenika u BiH.