Banja Luka
386

Dron show povodom neustavnog "Dana RS-a": Zabava za bogate u vremenu prezaduženja

M. G.
Na samom kraju današnjeg obilježavanja neustavnog "Dana RS-a" u Banjoj Luci upriličen je dron show na nebu iznad grada na Vrbasu.

Oko 200 dronova učestvovalo je u showu, a kako se može vidjeti na videosnimku reportera portala Klix.ba, dronovima su oblikovani brojni oblici na nebu.

Tako je, između ostalih, oblikovan je teritorij entiteta RS-a sa administrativnim linijama unutar BiH, zastava RS-a, pravoslavni hram, golubica mira koja u kljunu nosi list masline, kao i brojni natpisi.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Interesantno je to da je tokom čitavog trajanja dron showa intoniran instrumental pjesme "Marš na Drinu", koju mnogi smatraju spornom zbog njene tematike i zloupotrebe tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Također, važno je napomenuti da ovaj vid zabave sigurno nije bio jeftin. Prema poznatim podacima u dron showu je učestvovalo oko 200 dronova koji su bili opremljeni posebnim svjetlosnim efektima.

Prema dostupnim informacijama, dron show ovog kapaciteta može koštati i oko 100 hiljada eura, što, ako uzmemo trenutno prezaduženje ovog entiteta, sigurno ne može biti opravdano. Zato, građani RS-a trebaju postaviti pitanje odakle novac za ovu manifestaciju i kakve će konkretne koristi oni imati od toga.