{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drogu u BiH niko ne uništava?

S
8.6.2010. u 08:08
0
17
Drogu u BiH niko ne uništava?
0
Drogu u BiH niko ne uništava?
Droga u BiH čeka na uništenje (Foto: CIN)
Stotine kilograma droge, vrijedne nekoliko desetina miliona KM, godinama se skladište u policiji i sudovima u BiH, jer ne postoji pravilnik o uništavanju narkotika, pišu danas "Nezavisne novine".
Taj pravilnik je predviđen Zakonom o sprečavanju zloupotreba opojnih droga BiH i Vijeće ministara BiH imenovalo je Komisiju za droge koja treba da ga izradi, ali to još nije učinila.

U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu da će pravilnik veoma brzo ugledati svjetlo dana.

"Ostalo je još da se usaglase neki stavovi i na nekoj od narednih sjednica, možda već na sljedećoj, treba da se nađe pred Vijećem ministara", rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Stručnjaci ističu da je Zakon o sprečavanju zloupotreba opojnih droga u koliziji sa ostalim zakonima, jer, prema Zakonu o krivičnom postupku, odluku o uništavanju dokaza donosi sudija i on je jedini koji može narediti uništavanje droge.

"Zakon o sprečavanju zloupotreba opojnih droga donesen je 2006. godine i od tada imamo problem. Pravilnik bilo koje vrste treba da donosi svako ministarstvo za sebe, a uništavanje droge je problematika koja se tiče rada suda, jer on je taj koji odlučuje o tragovima koji se odnose na krivično djelo zaplijenjene droge", kaže načelnik Kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske Gojko Vasić.

Vasić je naglasio da je nemoguće jednom sudiji oduzeti nadležnosti koje su mu date Zakonom o krivičnom postupku i istakao da je uništavanje droge u nadležnosti sudova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: