Povoljno stanje u ZDK
106

Drljević: Koronavirus nije oslabio, samo nam je organizam ojačao

E. M.
Ednan Drljević (Foto: E. M./Klix.ba)
Ednan Drljević (Foto: E. M./Klix.ba)
Stanje s pandemijom koronavirusa na području Zeničko-dobojskog kantona je zadovoljavajuće, a iz Kriznog štaba ZDK su kazali da su sretni što su postigli svjetski pozitivan rezultat u liječenju pacijenata.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da su svi novi slučajevi koronavirusa u kantonu uglavnom uvezeni te da su ustanovljeni nulti pacijenti.

"Kao i do sada, odmah smo ih detektovali i izolirali pa nemamo nekontrolisanog širenja. Najnovija dešavanja, u širem okruženju, najbolja su potvrda ispravnosti naše strategije smještaja pacijenata na bolnički tretman. Ne razmišljamo o pooštravanju mjera, mada pratimo situaciju", kazao je Jupić.

Dodao je kako nema životno ugrožavajućih pacijenata pozitivnih na koronavirus te bolnice u Tešnju i Zenici rade odličan posao i ulažu velike napore kako bi zbrinuli sve pacijente.

U kantonu je trenutno blizu 100 aktivnih slučajeva koronavirusa, a veliki broj oboljelih se oporavio i vratio svakodnevnim životnim aktivnostima.

Adnan Jupić (Foto: E. M./Klix.ba)
Adnan Jupić (Foto: E. M./Klix.ba)

"Postigli smo svjetski rezultat s obzirom na to da, hvala Bogu, imamo samo jedan smrtni slučaj koji se veže za komplikacije uzrokovane koronavirusom iako je u pitanju moždani udar, ali ni taj slučaj se nije dogodio tokom bolničkog liječenja", dodao je Jupić.

Na kraju je izjavio kako je teško kontrolisati ljude u smislu poštivanja naredbi i preporuka držanja distance i nošenja maske, ali da je kažnjavanje ipak posljednja mjera kojoj teže.

Načelnik Odjela infektologije Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević je kazao da sanitarna inspekcija svakodnevno provodi svoje aktivnosti te da su izrečene kaznene mjere koje su rezultirale povoljnim rezultatom u smislu pandemije u ZDK.

"Virus nije oslabio nego nam je organizam ojačao. Virusu je tokom zime bio olakšan ulazak, a sada smo zahvaljujući uvjetima u puno boljem stanju. Nema drugog vala, nikada nismo prestali raditi, a zajedničkim snagama smo postigli uspjeh", izjavio je Drljević.

Na kraju je kazao da će krajem godine uz dolazak dva virusa i gripe biti posebno teško starijim građanima.