Ministar rada
50

Drljača o neusvajanju zakona o PIO-u: Igraju se životima 400 hiljada ljudi

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je za Klix.ba, nakon definitivnog pada prijedloga zakona o PIO-u u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kako je ovaj dom još jednom pokazao neozbiljnost prema penzionerima.

"Nažalost, primijetno je da je predizborna kampanja krenula preuranjeno. Ne mogu da shvatim da pojedine stranke sebi uzimaju za pravo da se igraju životima 400 hiljada ljudi, lažno se predstavljajući kao zastupnici njihovih interesa, a zapravo svojim prijedlozima ruše stablinost penzionog fonda", rekao je Drljača.

On je dodao da Vlada FBiH neće odustati od ideje da penzioni fond kreira prema evropskim standardima i da dugoročno riješi problem penzionera.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas nije podržao prijedlog novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na današnjoj sjednici Doma, za ovaj zakon se izjasnilo 13 delegata, pet je bilo protiv, a 18 suzdržano. Podršku su dali delegati koji su ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost, dok su iz stranaka predvođenih Hrvatskom zajednicom BiH uglavnom bili suzdržani.

Delegati koji su članovi Socijaldemokratske partije BiH nisu željeli glasati jer tvrde da je današnja sjednica Doma zakazana mimo Poslovnika. Pošto je ona zapravo nastavak zasjedanja prekinutog 27. aprila, morala je, prema Poslovniku, biti zakazana najkasnije 15 dana od prekida, što se nije desilo.

Predloženi zakon o PIO-u prihvatio je ranije Zastupnički dom, ali je današnjim odbijanjem u Domu naroda, njegova procedura obustavljena.