Na Forumu u Davosu
104

Dritan Abazović se sastao s Borjanom Krišto: Crna Gora je iskreni prijatelj BiH

V. K.
Dritan Abazović i Borjana Krišto (Foto: Twitter)
Dritan Abazović i Borjana Krišto (Foto: Twitter)
Premijer Crne Gore Dritan Abazović sastao se u okviru Ekonomskog foruma u Davosu sa novoimenovanom mandatarkom za predsjedavaju Vijeća ministara Borjanom Krišto.
Ovo je ujedno bio i prvi zvanični susret Abazović i Krišto, a na društvenim mrežama crnogorski premijer je poručio kako će saradnja i u budućnosti biti zasnovana na ekonomiji.

"Crna Gora je iskreni prijatelj BiH! Naša buduća saradnja treba da bude zasnovana na ekonomiji i unapređenju infrastrukture. Prvi zvanični susret sa mandatarkom Borjanom Krišto, danas u Davosu, kojoj želim uspješan rad u narednom periodu", rekao je Abazović.

Nešto ranije, tokom obraćanja u Davosu, Krišto je istaknula da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju saradnje s Evropskom unijom.

"Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli“, poručila je Krišto i dodala da BiH ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva.

Prema njezinim riječima, aktuelna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.

"Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još jače saradnje zemalja Zapadnog Balkana", dodala je Krišto.