{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drina se izlila i poplavila vikend naselja u Semberiji

S
22.2.2010. u 09:40
0
0
Drina se izlila i poplavila vikend naselja u Semberiji
0
Drina se izlila i poplavila vikend naselja u Semberiji
Bijeljina (Foto: SRNA)
Vikend naselja Amajlije i Janja noćas su poplavljena nakon što se rijeka Drina u svom priobalnom dijelu izlila iz korita, a nivo Save je u porastu i ukoliko u naredna dva dana dođe do značajnih padavina na ovoj rijeci uvešće se redovne mjere odbrane - potvrđeno je Srni u Odsjeku Civilne zaštite Bijeljina.
Stotinak vikend kuća zaplavljeno je u Amajlijama i u Janji, kao i oko 200 hektara obradivih povšina, zasijanih pšenicom. Ova naselja su najkritičnije nebranjene tačke u Semberiji.

"Drina je nakon jutrošnjeg mjerenja u stagnaciji, ali Sava raste. Ukoliko nastupe obilnije padavine za dva dana, kako procjenjujemo, biće neophodno uvesti redovne mjere pripravnosti", rekao je Drago Ristić, šef bijeljinskog Odsjeka civilne zaštite.

On je dodao da manje rječice - Lukavac, Gnjica i Janja vrlo brzo, čak za nekoliko sati, nabujaju i stvaraju probleme.

Rječica Lukavac juče se izlila u naselju Donja Bukovica, ali se vrlo brzo počela i povlačiti. Postoji opasnost od njenog iznenadnog izlivanja u Savu čiji bi nivo time značajno porastao.

Semberija je za posljednja tri mjeseca treći put poplavljena. U Odsjeku Civilne zaštite smatraju da bi rijeka Drina trebalo da se razlijeva, ne da ide u visinu čime bi bila pričinaila manja šteta, kao i da su februarske poplave, za razliku od onih u januaru i novembru znatno slabije.

U januaru je poplavljeno oko 1.000 hektara oranica, ali šteta još nije utvrđena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: