BiH
2

Drina nudi splavarenje, rafting, kajak, a Prača ribolov

FENA
Splavaranje Drinom
Splavaranje Drinom
Najznačajniji prirodni turistički potencijali Bosanskopodrinjskog kantona rijeke Drina i Prača te planina Jahorina zbog ekonomske krize i recesije ove sezone ne ostvaruju očekivane rezultate.

"Turizmu u ovom kantonu uveliko šteti i nepoštivanje Uredbe koju je donijela Vlada FBiH, a kojom su propisane obaveze i način plaćanja članarine i boravišne takse za sve pravne osobe koje se bave ugostiteljskom i turističkom, kao i njima komplementarnim djelatnostima", kazali su za Agenciju FENA u Turističkoj zajednici BPK-a Goražde.

Rijeka Drina privlači veliki broj kako domaćih, tako i stranih turista, pa se i razvoj turizma ovog kraja uglavnom bazira na mogućnostima koje pruža Drina.

Gornji tok Drine još je sačuvan od zagađivača, bogat je ribljim fondom, okružen prirodnim predjelima u kojima se izmjenjuju šume, voćnjaci, manja naselja, brda i planinska uzvišenja te predstavlja najznačajniji turistički motiv Kantona i privlači veliki broj turista, naročito u ljetnoj sezoni.

Najznačajnije aktivnosti na Drini u sklopu turističke ponude su splavarenje, rafting, kajak, kupanje na plažama kao što je gradska plaža Žanj u Goraždu, plaža u Zupčićima i plaža na Sadbi te ribolov.

Rijeka Prača, njen srednji tok, karakteriše očuvanost kvaliteta vode, bogatstvo ribljeg fonda koji čine autohtona potočna pastrmka i kapitalni primjerci lipljana, raznolikost pejzažnih odlika, ravničarski tok u većem dijelu i kanjonska dolina na dužini od osam kilometara.

Ove karakteristike Prače i njenog priobalja utjecale su na razvoj izletničkog i ribolovnog turizma.

Turistička zajednica BPK-a Goražde nastoji da iskoristi podjednako i prirodne i kulturno-historijske resurse kojima Kanton raspolaže da bi se ostvarili što bolji i pozitivniji rezultati u oblasti turizma.

Iz Turističke zajednice BPK-a Goražde navode da kulturna baština iako do sada nije značajnije turistički valorizovana na prostoru ovog kantona, u posljednje vrijeme sve više privlači strane turiste.

Mnogobrojne nekropole stećaka, među kojima su najznačajnije nekroplole Presjeka i Kosače, zatim Rimski most na Kožetinu, stećci na Gošića polju, stećci na Komrani, kao i brojni sakralni objekti predstavljaju osnovu za razvoj kulturnog turizma čijem razvoju će se posvetiti mnogo više pažnje.

Pažnju i interesovanje kod turista privlači spomen-park "Rorovi", spomnen-obilježje drinskim mučenicama te novoizgrađeni Park "Gün-Gör". "Rorovi" su najznačajnije gradsko izletište Goražda, smješteno u brdskom dijelu naselja koje predstavlja simbol otpora grada za vrijeme agresije 1992.-1995. godine.

U prvih šest mjeseci ove godine na prostoru BPK-a Goražde je zabilježeno 3.274 noćenja, a u istom periodu prošle godine je ostvareno 5.165 noćenja.

Osnovni prihodi koje je ostvarila Turistička zajednica BPK-a Goražde u protekloj godini, a koji se odnose na uplatu članarine i boravišne takse iznose 40.959 KM.

"Ukoliko bi se izvršila adekvatna i odgovarajuća turistička valorizacija resursa kojima raspolaže prostor BPK-a Goražde te uz rad stručnog i obrazovanog osoblja da bi turizam u skorijem periodu mogao da preraste u jednu od vodećih privrednih grana Kantona i na taj način ujedno postane i jedan od nosilaca privrednog razvoja ovog prostora", kazali su Agenciji FENA u Turističkoj zajednici BPK-a Goražde.

Raznovrsna i većim djelom netaknuta priroda na prostoru BPK-a Goražde predstavlja dobru osnovu za razvoj tranzitnog, kulturnog i seoskog turizma te ekoturizma, kao i riječnog, planinskog i lovnog turizma.