BiH
0

Drevna grobna konstrukcija u Hutovom Blatu

FENA
Hutovo Blato
Hutovo Blato
Stručni tim mr. Snježane Vasilj otvorio je proteklih dana sedam drevnih grobova sa 15-16 tjelesnih ostataka na tumulusu na lokalitetu Desilo u Hutovom Blatu, nedaleko od mjesta gdje su pronađeni prvi ikada otkriveni ilirski brodovi.

Mr. Vasilj je danas u razgovoru za Agenciju FENA objasnila da se radi o grobnoj konstrukciji, sa pločama oko grobova. Grobovi su, također, pokriveni pločama, a ima slučajeva gdje su ploče položene u dva nivoa.

U jednom slučaju, dodala je mr. Vasilj, grob je popločan čak i na dnu.

Ona, međutim, u ovom trenutku nije mogla govoriti o tome koliko su stari ovi grobovi, već je rekla da će to biti poznato nakon što se izvrši DNK i C14 analiza ljudskih ostataka.

Od ostalih nalaza, mr. Vasilj ističe fragment helenističke amfore, za koji se pretpostavlja, iako na njemu nema žiga, da je stariji od amfora izvađenih ranije iz jezera. U jednom grobu također je pronađen ostatak željeznih makaza.

Radove su ometale izuzetno visoke temperature proteklih dana, do 40 stepeni Celzijusa, kao i suha zemlja. Mr. Vasilj ipak najavljuje da će se radovi na ovoj grobnici nastaviti uskoro.