BiH
17

Dretelj: Zaplijenjena droga u vrijednosti od 500.000 KM

Piše: A. B.
(Foto: Klix.ba)
Pripadnici Sektora kriminalističke jedinice uz jedinicu operativne podrške MUP-a HNK jučer su u ranim jutarnjim satima izveli akciju u Dretelju kod Čapljine, pri čemu su uhapsili Igora Lečića nakon što su mu pronašli laboratorij za uzgoj skanka.

Iz MUP-a su istakli kako je uzgoj droge trebao biti u vrijednosti 250 hiljada maraka. Ramiz Hasić, načelnik Sektora krim policije MUP-a HNK, na konferenciji za medije kazao je kako je Lečić priznao da je marihuana u narednih nekoliko dana trebala biti pobrana i osušena, a potom distribuirana. Prema Hasićevim predviđanjima, droga je iz laboratorija trebala ići na hrvatsko tržište.

"Na teritoriji Republike Hrvatske, gdje je prodaja u ovom trenutku i najunosnija, na ulici bi prosječna cijena iznosila 250 hiljada eura", kazao je Hasić.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, dodao je i kako je ova zapljena jedna od najvećih u posljednjih nekoliko godina na području BiH. Policajci su dva mjeseca vršili istragu u ovom slučaju, sve dok jučer nisu upali u Lečićevu kuću u Dretelju.

"Prilikom pretresa u prizemnom dijelu kuće, zatečeno je 190 stabljika skanka visine od 80 do 140 cm kao i savremeni laboratorij za uzgoj s pratećim potrebnim stvarima, od klima uređaja, kondenzatora, ventilatora, svjetiljki i ostalog pribora", kazao je Hasić. On je dodao i to kako je Lečić odranije poznat po istim kaznenim djelima.

"Federalna uprava policije je prošle godine sumnjičila Igora Lečića za pripadnost organizovanoj grupi upravo zbog stavljanja u promet opojnih droga, a baš danas mu je slijedilo izricanje presude zbog tog slučaja", izjavio je Hasić.