{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dražen Mikulić osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva

F
10.4.2014. u 16:56
0
5
Dražen Mikulić osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva
0
Dražen Mikulić osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva
Vijeće Apelacijskoga odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo drugostepenu presudu u predmetu Dražen Mikulić kojom je optuženik Mikulić proglašen krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnoga stanovništva, i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.
Protiv te presude žalba nije dozvoljena.

Optuženik Mikulilć je proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH i oružanoga sukoba između HVO-a i ARBiH, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, u zatvoru u Dretelju, poznat pod nazivom logor Dretelj, na području općine Čapljina krajem jula 1993. godine, zajedno sa drugim neidentificiranim vojnim policajcima HVO-a, jednog zatočenika izveo ispred hangara pa ga tjelesno zlostavljao tako što ga je kundakom puške, pištoljem, rukama i nogama više puta snažno udario u predjelu glave i tijela, zbog čega je zatočeniku tekla krv iz usta, nosa i glave od kojih udaraca je pao na koljena.

Nakon toga ga je optuženik Mikulić staklom od razbijene boce porezao u predjelu prsa, pa se sagnuo nad njim, pio krv i rekao mu ''napio sam se balijske krvi'', te ga prislonio uz vrata hangara i iz pištolja ispucao jedan metak iznad glave zatočenika, usljed čega je ovaj bio krvav i modar i trpio velike bolove i strah.

Temeljem članka 50. KZ SFRJ optuženiku se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

Optuženik Mikulić je obvezan da naknadi troškove kaznenoga postupka u odnosu na osuđujući dio presude, a čiji će iznos Sud naknadno odrediti, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: