{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dražen Mikulić osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva

F
10.4.2014. u 16:56
0
5
Dražen Mikulić osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva
0
Dražen Mikulić osuđen na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva
Vijeće Apelacijskoga odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo drugostepenu presudu u predmetu Dražen Mikulić kojom je optuženik Mikulić proglašen krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnoga stanovništva, i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.
Protiv te presude žalba nije dozvoljena.

Optuženik Mikulilć je proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH i oružanoga sukoba između HVO-a i ARBiH, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, u zatvoru u Dretelju, poznat pod nazivom logor Dretelj, na području općine Čapljina krajem jula 1993. godine, zajedno sa drugim neidentificiranim vojnim policajcima HVO-a, jednog zatočenika izveo ispred hangara pa ga tjelesno zlostavljao tako što ga je kundakom puške, pištoljem, rukama i nogama više puta snažno udario u predjelu glave i tijela, zbog čega je zatočeniku tekla krv iz usta, nosa i glave od kojih udaraca je pao na koljena.

Nakon toga ga je optuženik Mikulić staklom od razbijene boce porezao u predjelu prsa, pa se sagnuo nad njim, pio krv i rekao mu ''napio sam se balijske krvi'', te ga prislonio uz vrata hangara i iz pištolja ispucao jedan metak iznad glave zatočenika, usljed čega je ovaj bio krvav i modar i trpio velike bolove i strah.

Temeljem članka 50. KZ SFRJ optuženiku se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

Optuženik Mikulić je obvezan da naknadi troškove kaznenoga postupka u odnosu na osuđujući dio presude, a čiji će iznos Sud naknadno odrediti, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: