BiH
0

Drašković čestitao crnogorskom državnom vrhu proglašenje neovisnosti

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković čestitao je u subotu predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i premijeru Milu Đukanoviću proglašenje neovisnosti, priopćilo je u subotu Ministarstvo vanjskih poslova SCG.

"Srbiji bratskoj Crnoj Gori neka je sretno proglašenje nezavisne države", poručio je ministar Drašković i dodao da "po Ustavnoj povelji Srbiji pripada kontinuitet državne zajednice Srbije i Crne Gore, ali ni Ustavna povelja ni referendum nisu nadležni da odlučuju o onome što je starije i važnije: o jedinstvenom osjećanju srpskog i crnogorskog naroda, i u Srbiji i u Crnoj Gori i u svijetu".

Osim Draškovića proglašenje samostalnosti crnogorskom državnom vrhu čestitao je u subotu i predsjednik Srbije Boris Tadić koji je priopćio da zbog obveza nije u mogućnosti otputovati u Podgoricu na svečanost proglašenja državne suverenosti Crne Gore. Tadić je svim građanima Crne Gore uputio poruku u kojoj im želi mir i prosperitet, te dodao kako vjeruje da će Crna Gora postati "prosperitetno društvo i da će kroz partnerstvo s drugim državama regije, a prije svih sa Srbijom, ubrzo osigurati europsku budućnost".

Predsjednik Tadić je prošle subote posjetio Crnu Goru i susreo se s najvišim državnim dužnosnicima te države, a proteklih je dana nekoliko puta kazao da priznaje rezultate referenduma kojim je Crna Gora izglasala nezavisnost.

Na subotnju svečanost u Podgoricu bili su, osim Tadića, pozvani i srbijanski premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković, ali njihove nadležne službe nisu obavijestile javnost o razlozima zbog kojih se nisu odazvali pozivu.