Ozbiljna podrška
0

Draško Stanivuković je u Banjoj Luci osvojio više od 51 hiljade glasova

D. Be.
Iako najmlađi gradonačelnik u historiji Banje Luke, 25-godišnji Draško Stanivuković je osvojio čak 51.620 glasova na ovogodišnjim lokalnim izborima.

On je nakon svih obrađenih biračkih mjesta i 94.684 prebrojana glasa za gradonačelnika Banje Luke odnio uvjerljivu pobjedu ispred SNSD-ovog kandidata i bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića kojem je povjerenje dalo 43.064 građana.

To znači da je Stanivuković (PDP) na 264 biračka mjesta u Banjoj Luci na kraju imao 8.665 glasova više od svog protukandidata i on je jedini kandidat za načelnika, odnosno gradonačelnika koji je dobio više od 50 hiljada glasova na ovogodišnjim izborima.

Banja Luka predstavlja jednu od najvećih izbornih jedinica i građani direktno biraju gradonačelnika, a ove godine su bila samo dva kandidata za razliku od prethodna dva izborna ciklusa.

Na izborima prije četiri godine Igor Radojičić je osvojio 56.173 glasa ispred Dragana Čavića (NDP) koji je imao 39.670 glasova, a iza su ostali i Slavko Župljanin i Duško Tadić koji nisu sakupili ni po dvije hiljade glasova.

Prije osam godina (2012.) također je pobjedu odnio kandidat SNSD-a Slobodan Gavranović sa 34.292 glasa ispred Dragana Čavića, Nenada Stevandića, Milutina Pejića i Ace Prelića.