Akcija u Kabulu
107

Dramatično spašavanje bh. vojnika iz Afganistana

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukupno 38 vojnika iz Makedonije, Crne Gore, Albanije i naše zemlje se u utorak u izuzetno komplikovanim uslovima izvuklo iz Kabula nakon čega su napustili Afganistan.

Kako piše Jutarnji list, u njihovom izvlačenju glavnu ulogu su imali hrvatski piloti, koji su pristali letjeti uprkos velikom riziku.

Sve je počelo u utorak u jutarnjim satima kada se 38 pripadnika Vojne policije iz sastava balkanskih vojnih snaga trebalo prebaciti iz vojne baze Julien u Kabulu u američku vojnu bazu Bagram izvan glavnog afganistanskog grada.

U Afganistanu u ovom trenutku vlada izuzetno napeta sigurnosna situacija zbog protesta protiv filma "Nevinost muslimana" i pripadnici međunarodnih vojnih snaga su stalna meta napada. Zato na ulicama patrolira izuzetno malo vojnika.

Zbog takve situacije američkim helikopterima je zabranjeno polijetanje, a to je uzrokovalo problem u transportu vojnika s Balkana iz Kabula.

Brzo je odbačena opcija prolaska kolone oklopnih vozila kroz Kabul, jer bi to bila prelaka meta za teroriste.

Tada su se u hrvatskoj komandi sjetili da na aerodromu u Kabulu hrvatski instruktori letenja uvježbavaju afganistanske vojnike.

U nekoliko sati posudili su od afganistanske vojske transportni helikopter Mi17 i od afganistanskih vlasti dobili sve dozvole za polijetanje.

U dva leta svi vojnici su prebačeni u bazu Bagram. Nakon dolaska u Bagram vojnici su prebačeni u transportni avion prema Kirgistanu odakle su krenuli prema matičnim zemljama.