Klimatske promjene
80

Dramatični snimci posljedica oluje "Monteferrato" na sjeveru Bosne i Hercegovine

F. H.
Foto: Inmedia.ba
Foto: Inmedia.ba
Na Facebook stranici Bosnia Storm Chasers koja okuplja prvu bosanskohercegovačku zajednicu lovaca na oluje objavljene su fotografije posljedica koje je ostavila oluja koja je u poslijepodnevnim satima pogodila općine na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Posljedice klimatskih promjena izazvanih ljudskih nemarom stigle su i do Bosne i Hercegovine. Nakon jako kišovitog proljeća i poplava koje su pogodile broja mjesta uglavnom na sjeveru Bosne i Hercegovine, ljeto koje je kasno počelo donijelo je olujna nevremena.

Ove sedmice su zbog oluja u Bosni i Hercegovini zabilježeni i prvi smrtni slučajevi nakon što je jedna osoba poginula u Brčkom. Olujama je teško bilo pogođena i susjedna Hrvatska gdje su poginule tri osobe.

Danas je više općina na sjeveru Bosne i Hercegovine pogodila oluja Monteferrato koja se formiralo na sjeveru Italije istočno od Torina i duž Padske nizije prošla kroz Sloveniju, Hrvatsku i došla do Bosne i Hercegovine.

Prema fotografijama u Sanskom Mostu oluja je polomila stabla i oborila na saobraćajnice, a u Prnjavoru je padao grad veličine šake odraslog čovjeka i potopljene su ceste. Oluja je snažno pogodila i Bosanski Šamac.

U Modriči je kamerom zabilježena snažna silazna rotirajuća struja koja se za malo formirala u pijavicu ili tornado. Inače, danas je snažan tornado pogodio Milano na sjeveru Italije što nije baš uobičajna pojava, ali se čini da će klimatske promjene natjerati sve da počnu razmišljati o nepogodama sa kojima se nisu ranije susretali.