{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dramatična situacija u poljoprivrednoj industriji RS-a

F
9.11.2011. u 15:51
0
4
Dramatična situacija u poljoprivrednoj industriji RS-a
0
Dramatična situacija u poljoprivrednoj industriji RS-a
Poljoprivreda u RS-u u nezavidnom položaju
Situacija u oblasti poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u Republici Srpskoj (RS) se drastično pogoršava, pada broj zaposlenih, plaće ionako male su neredovne, ali predstavnici poslodavaca i resornog ministarstva ne obećavaju mjere za poboljšanje stanja.
U ovoj godini u RS-u je došlo do pada poljoprivredne proizvodnje, što zbog vremenskih neprilika, tako i zbog malih ulaganja u tu oblast, a posljedica toga je neisplaćivanje plaća, koje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u prosjeku iznose 510 maraka, koje su uz to neredovne.

Zbog tehnološkog viška, koji proglašavaju preduzeća u ovoj oblasti, u posljednja tri mjeseca je bez posla ostalo oko 300 radnika, a najavljuju se i nova otpuštanja.

Posebno teška situacija je u bijeljinskoj šećerani, u kojoj radnici od početka godine nisu primili nijednu plaću, zatim u Fabrici duvana Banja Luka je više nego problematična, nakon raskida ugovora o privatizaciji, Vodoprivredno preduzeće Sava u Gradišci u kojoj su isplaćene samo tri plaće u ovoj godini, ali u još nekim preduzećima.

“Radnicima u ovoj oblasti se ne uplaćuju doprinosi pa zaposleni nemaju zdravstveno osiguranje i uplaćen penzioni staž”, ukazao je danas predsjednik Granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS-a Jovan Jovanović i zatražio da se počne dogovor o izradi novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS-a navodi da su danas na zajedničkoj sjednici tražili “razumijevanje” da bi se povećala najniža cijena rada od 127 maraka, koja se nije mijenjala četiri godine.

“Zatražili smo danas da u toku ovog mjeseca predstavnici pregovaračkog tima ovog sindikata i udruženja poslodavaca i Ministarstva poljoprivrede pregovaraju o novoj cijeni rada”, kaže Jovanović, ali ne precizira koliko bi trebalo da bude povećanje.

Međutim, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije RS-a Nebojša Ristić kaže da samo Skupština Udruženja poslodavaca može donijeti odluku o povećanju cijene rada.

Ni pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vid Kopanja nije mogao da obeća veća izdvajanja za poljoprivredu u budžetu za naredu godinu, iako je šest posto sadašnjih izdvajanja nedovoljno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: