Zahtjev premijera izazvao haos
0

Drama zbog smjena u terminalima

SRNA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Zahtjev premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da se obustave aktivnosti na smjenama u "Terminalima FBiH" i u njihovoj firmi-kćerki "Naftnim terminalima FBiH" u Pločama izazvao je haos u ovim kompanijama, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Generalni direktor "Terminala FBiH" Ibrahim Bećirbegović, koji je prošle sedmice smijenio sva tri člana Nadzornog odbora i dva člana Uprave firme u Pločama, rekao je da ne može poništiti ove odluke uprkos naredbi premijera Mustafe Mujezinovića.

Bećirbegović smatra da se premijer zapravo sada oglasio kako bi osujetio njegovu smjenu, a na kojoj navodno insistira ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo iz Stranke za BiH.

Mujezinović, koji je kadar SDA, pak tvrdi da je juče zatražio zaustavljanje svih aktivnosti na smjenama i onih koje je proveo Bećirbegović u "Naftnim terminalima" i onih koje se odnose na Bećirbegovićevu smjenu. 

U pismu upućenom čelnicima firmi, gdje su i oni "smijenjeni", Mujezinović je zatražio da se obustave bilo kakve personalne promjene bez saglasnosti Vlade FBiH s obzirom na to da ga proteklih dana obavještavaju o negativnim dešavanjima u firmama, u kojima navodno ima i nezakonitih radnji.

"Neka se zaustavi sve, pa ćemo vidjeti šta je ispravno. Neka daju informaciju Vladi FBiH, pa ćemo vidjeti je li to opravdano", dodao je Mujezinović.

Bećirbegović tvrdi da ne može poništiti nešto što je doneseno u skladu sa zakonom i njegovim ovlaštenjima.
"Personalne promjene u 'Naftnim terminalima' završene su prije desetak dana. Smijenjeni su kadrovi Stranke za BiH i Ministarstva energije. Ostalo je da se okončaju neke formalnosti. Premijer je o tome upoznat", rekao je Bećirbegović.

On je istakao da ga je ministar Hećo nedavno pokušao smijeniti putem Nadzornog odbora "Terminala Federacije" i njegovog predsjednika Dževada Paradžika, ali tri člana NO nisu bila za to. Bećirbegović kaže da je Vlada FBiH, a ne Hećo, nadležna za postavljanje i razrješavanje u "Terminalima Federacije", dok je on nadležan za firmu u Pločama.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, sa kojom je dogovoreno imenovanje jednog novog člana firme u Pločama i koja ima člana u NO "Terminala Federacije", smatra da se Vlada FBiH prema ovoj kompaniji ne odnosi kao prema strateškoj, te da jaki sukobi interesa dovode do toga da svako svakog hoće da smijeni.

"Riječ je o pojedinačnim, a ne interesima FBiH. I Bećirbegović je bio smijenjen kao direktor 'Naftnih terminala' i sam sebi je šest mjeseci unaprijed uplatio novac za odvojeni život i zakup. Bivši direktor Josip Tomić je nezakonito smijenjen. Treba skloniti sve ljude koji su u Upravi 'Terminala' i postaviti nove ljude", dodao je Čavara.