Odbor za reviziju NS RS-a
0

Dragosavljević na javnom saslušanju 11. oktobra

FENA
Proko Dragosavljević
Proko Dragosavljević
Bivši ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Proko Dragosavljević 11. oktobra bit će javno saslušan pred Odborom za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske zbog negativnog revizorskog izvještaja za to ministartsvo tokom 2010.godine.

Dva puta već je odgađan datum javnog saslušanja odgovornih u tom resoru Vlade RS-a u prošloj godini, koji su probili budžet za 2,6 miliona, novac dijelili van plana, uz bezbroj realokacija.

Potrošeno je 10,5 miliona maraka, iako je to ministarstvo imalo na raspolaganju osam.

Sve je odobrila Vlada, pravdao se ranije Dragosavljević, koji nije, međutim, osporavao nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS-u.

Revizija je konstatirala probijanje budžeta za čak 34 posto, a prebacivao se novac kroz rekordnih 46 realokacija unutar ministarstva i 12 u okviru drugih budžetskih korisnika.

Dio budžeta, koji se odnosio na pomoć sportskih neprofitabilnim organizacijama, probijen je za čak 151 posto. “Najveći dio sredstava dodijeljen je Košarkaškom klubu 'Igokea' iz Laktaša i to za redovne aktivnosti 500.000 maraka. Sportskom ribolovnom savezu RS-a za održavanje Svjetskog prvenstva u flaj fišingu 150.000, Odbojkaškom klubu 'Volej' za organizaciju Balkanskog prvenstva u odbojci za žene – juniorke dodijeljeno je 100.000 maraka”, precizirali su revizori.

Ukazali su i na Dragosavljevićevo dijeljenje sredstava bez tendera za razne projekte, a da u 50 posto slučajava korisnici pomoći Ministarstvu nisu dostavili izvještaje o realizaciji utrošenih para.