BiH
0

Dragomir Pećanac optužen za nepoštivanje Haškog suda

FENA
Dragomir Pećanac
Dragomir Pećanac
Dragomir Pećanac, bivši oficir za bezbjednost i obavještajne poslove pri Generalštabu Vojske Republike Srpske, optužen je za nepoštovanje Međunarodnog suda (ICTY) zbog toga što nije postupio po obavezujućem nalogu sub pena, kojim mu je naloženo da svjedoči u predmetu protiv Zdravka Tolimira, ili pokazao dobar razlog zašto to nije mogao uraditi.

Pećanac je prvi put stupio pred Sud jutros u sudnici I.

Pretresno vijeće je nalog umjesto optužnice za nepoštovanje suda izdalo na povjerljivoj osnovi 21. septembra.

U njemu se spominje da je Pećanac, nakon što je 2. septembra obaviješten o sadržaju obavezujućeg naloga sub pena i svojoj obavezi da se pojavi pred Pretresnim vijećem, opstruirao sve pokušaje ICTY-a da osigura njegov siguran transfer do Haaga, tako da se nije pojavio pred Vijećem kako mu je bilo naloženo ni pokazao dobar razlog zbog čega nije mogao da ispuni obavezujući nalog sub pena.

Nalog za hapšenje i nalog o predaji optuženog također su izdati 21. septembra.

Pećanac je u skladu s ovim nalogom prebačen u nadležnost Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija.

Prilikom svog prvog stupanja pred sud, Pećanac se nije izjasnio o krivici.

Prema Pravilniku o postupku i dokazima ICTY-a, optuženi u predmetu za nepoštovanje suda mora se izjasniti o krivici u roku od deset dana od prvog stupanja pred Sud.

Tokom pretresa koji je danas održan na suđenju Zdravku Tolimiru, neposredno nakon prvog stupanja Pećanca pred sud, Pećanac je odbio da se pojavi kao svjedok, saopćeno je iz ICTY-a.