Nermin Nikšić
0

"Drago nam je da je ovo pitanje riješeno do odluke Ustavnog suda FBiH"

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sve vrijeme smo govorili da je za nas obavezujuća odluka i jedina institucija koja može dati ocjenu, Ustavni sud Federacije BiH, kazao je danas Feni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić zamoljen da komentira najnoviju odluku visokog predstavnika.

"Ukoliko Ustavni sud Federacije BiH prihvati apelaciju Borjane Krišto, mi ćemo se ponašati u skladu s tom odlukom, odnosno ukoliko ne prihvati, za nas je taj proces završen", kazao je Nikšić.

Sve vrijeme, dodao je, govorimo da CIK nema nadležnosti da se miješa u te poslove i da je ustvari na ovaj način pokazao da je politički izmanipuliran.

"Drago nam je da je Ured visokog predstavnika prepoznao i riješio ovo pitanje do odluke Ustavnog suda kako ne bismo imali ovu dilemu da li je Vlada legalna ili nije. Za nas ta dilema ne postoji, ali se u javnosti objektivno stvarala ovakvim pristrasnim ponašanjem Centralne izborne komisije BiH", kazao je premijer Nikšić.

Visoki predstavnik Valentin Inzko, nakon konsultacija s ambasadorima Vijeća za implementaciju mira, donio je odluku kojom se privremeno suspendiraju dvije odluke Centralne izborne komisije BiH donesene 24. marta koje se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH i na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Ova odluka znači da su organi vlasti u Federaciji BiH oni koji su objavljeni u Službenim novinama FBiH 21. marta, osim ako Ustavni sud Federacije BiH ne odluči drugačije.