Brigadni general Joachim Wundrak
0

"Drago mi je što sam u BiH"

FENA
Brigadni general Joachim Wundrak iz Njemačke preuzima danas dužnost načelnika štaba EUFOR-a od brigadnog generala Roberta Lowensteina, koji nakon šest mjeseci na toj dužnosti odlazi iz BiH.

Prije svog odlaska brigadni general Lowenstein je rekao da je veoma zadovoljan značajnim napretkom koji je BiH postigla u periodu dok je on obavljao dužnost načelnika štaba.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i dostignuća u području zajedničkih vojnih poslova samo su neki od primjera tog napretka, naveo je on.

Posebno je zadovoljan tijesnom saradnjom između EUFOR-a i OS BiH, koja će omogućiti OS BiH da preuzmu odgovornost za ključne funkcije koje su prije bile u nadležnosti EUFOR-a.

Čvrsto vjerujem da je BiH na pravom putu do potpune stabilizacije, ali konačni cilj se može ostvariti samo uz volju njenih naroda, istaknuo je general Lowenstein.

Brigadni general Wundrak je rekao da mu je drago što će služiti u BiH, te da namjerava nastaviti saradnju sa OS BiH i pomoći zemlji u njenom približavanju EU, saopćeno je iz EUFOR-a.