Trud se isplatio
19

Dragana Šajinović ostvarila dječiji san: Već pola godine vozi gradski autobus

Piše: M. N.
Dragana Šajinović iz Prijedora jedna je od dvije žena vozačice autobusa u javnom gradskom prijevozu u BiH. Svako jutro je s osmijehom pozdravljaju putnici koji se voze na relaciji Saračica-Lauš-Autobuska stanica u Banjoj Luci.

Kako je rekla za Klix.ba, ovaj posao radi već pola godine, a o njemu sanja od malih nogu.

"Nakon osnovne škole upisala sam Srednju saobraćajnu školu, smjer Vozač motornih vozila i krenula u ostvarenje svog sna. Nije bio lak put. Trebalo je puno truda, ali bez podrške najbližih bilo bi teže. Kada sam položila sve ispite, nisam mogla dobiti posao u svom gradu jer su smatrali da ne mogu raditi taj posao baš zato što sam žensko", prisjetila se Šajinović.

To je nije obeshrabrilo i krenula je u potragu. Trud i upornost su se isplatili. Posao je dobila u autobuskoj kompaniji Bočac Tours u Banjoj Luci.

"Prihvatili su me svi, od šefova pa do radnih kolega. Posao uspješno obavljam već pola godine i vrlo sam zadovoljna. Putnici su zadovoljni i oduševljeni pojavom. Bilo je iznenađujućih reakcija, ali sve u pozitivnom smislu", kazala je Šajinović.

Istakla je kako ne osjeća nikakvu diskriminaciju niti je neko tretira drugačije u odnosu na njene druge koelge.

"Svi smo isti i ne želim da se razlikujem od njih. Ovaj posao može raditi svako, nebitno da li je muško ili žensko, važno je samo voljeti posao koji radite", zaključila je Šajinović.

Ovaj posao obavlja i Tuzlanka Edina Delić koja radi četiri godine.