BiH
1

Dragan Vikić i Jusuf Pušina se izjasnili da nisu krivi za ratni zločin

Piše: A. Z.
Dragan Vikić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH Dragan Vikić i bivši ministar unutrašnjih poslova BiH Jusuf Pušina izjasnili su se u Sudu BiH da nisu krivi za ratne zločine nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Osim Vikića i Pušine, Tužilaštvo BiH je 29. decembra prošle godine podiglo optužnicu i protiv Nermina Uzunovića zvanog Šok (59) i Mladena Čovčića zvanog Rogatica (46).

Optužnica tereti Uzunovića i Čovčića da su u vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika oružanih snaga Armije RBiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu Vojske Republike Srpske stacioniranih u kasarni u Lukavici, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Vikića i Pušinu se tereti da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika te da su propustili da spriječe počinjenje krivičnog djela, odnosno da preduzmu nužne i razumne mjere da počinioci krivičnog djela budu kažnjeni.

Pred ulazom u Sud BiH danas se u znak podrške Vikiću i Pušini okupila grupa građana sa transparentima.