BiH
3

Dragan Vikić i Jusuf Pušina 27. februara na Sudu BiH izjasnit će se o krivici

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine zakazao je u ponedjeljak, 27. februra, ročište za izjašnjenje o krivici bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH Dragana Vikića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova BiH Jusufa Pušine za ratne zločine nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH je 29. decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv Dragana Vikića (61), Jusufa Pušine (67), Nermina Uzunovića zvanog Šok (59) i Mladena Čovčića zvanog Rogatica (46) zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Optuženima je stavljeno na teret da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informirani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje s ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

U tome su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druge osobe. Nakon ubistva, tijela pripadnika JNA su sklonjena i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga.

Optuženima je na teret stavljeno da su kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili uhapsiti, procesuirati i sankcionirati počinioce i spriječiti uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH ranije je saopćilo da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, te da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem blizu 400 dokaznih materijala.

Ročište za izjašnjenje krivice Vikića i Pušine zakazano je u 11 sati.