Akcija FUP-a
46

Dragan Mioković priveden u okviru akcije "Registar"

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U okviru akcije kodnog naziva "Registar" koju provode pripadnici Federalne uprave policije od ranih jutarnjih sati, priveden je i bivši savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Predraga Kurteša i bivši uposlenik MUP-a KS Dragan Mioković.

Akcija se provodi pod nadzorom Tužilaštva BiH. Osumnjičene osobe su pod istragom zbog sumnje u kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od blizu milion KM, saopćeno je iz FUP-a.

Tereti ih se da su u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem, pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od blizu milion KM, a za taj iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.