Sud BiH
0

Dragan Mikulić osuđen zbog porezne utaje i carinske prevare

FENA
Porezna uprava FBiH danas je saopćila da je Sud Bosne i Hercegovine osudio Dragana Mikulića na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i 10 mjeseci, kao i jedinstvenu novčanu kaznu u iznosu od 55.000 KM zbog počinjenih krivičnih djela porezne utaje i carinske prevare.

Draganu Mikuliću, kako se navodi, izrečena je i kazna oduzimanja stečene imovinske koristi u vrijednosti 453.159,31 KM.

Zbog počinjenih krivičnih djela porezna utaja i carinska prevara pravnom subjektu „Mikulić Company” d.o.o. Grude, Sud Bosne i Hercegovine izrekao je i jedinstvenu novčanu kaznu u iznosu od 90.000KM.

Presuda je, prema navodima Porezne uprave FBiH, donesena na osnovu obavjesti o postojanju osnova sumje da je počinjeno krivično djelo utaja poreza u skladu s Krivičnim zakonom FBiH i krivična djela pranja novca i carinske prevare u skladu s Krivičnim zakonom BiH koju je Porezna uprava FBiH dostavila nadležnom tužilaštvu.

Kako se navodi u obrazloženju presude, Dragan Mikulić je, kao odgovorna osoba pravnog subjekta „Mikulić Company”d.o.o. Grude, u periodu između 1. januara 2005. i 31. augusta 2005. godine, u namjeri da „Mikulić Company” izbjegne plaćanje carinskih obaveza i poreza na promet prilikom uvoza roba iz Državne zajednice Srbije i Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu podnio lažne carinske isprave carinskim organima u Bosni i Hercegovini i time prikazao lažne podatke koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa carinskih i poreznih obaveza.

Kao odgovorna osoba u pravnom subjektu Dragan Mikulić je u periodu od 11. jula do 11. augusta 2003. godine u Grudama i drugim mjestima u BiH izbjegao plaćanje poreza na promet i nakande za ceste prema Zakonu o akcizama i porezu na promet Federacije BiH tako što je Poreznoj upravi FBiH podnio lažne podatke o ostvarenom oporezivom prihodu.

U presudi se navodi da je je "Mikulić Company" d.o.o. Grude raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je za ime, za račun i u korist iste ostvario Dragan Mikulić kao direktor i odgovorana osoba, kaže se u saopćenju Porezne uprave FBiH.