{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dragan Mektić u Briselu: Ilegalne migracije zahtjevaju zajednički evropski pristup

19.6.2018. u 12:14
3
19
Dragan Mektić u Briselu: Ilegalne migracije zahtjevaju zajednički evropski pristup
3
Dragan Mektić u Briselu: Ilegalne migracije zahtjevaju zajednički evropski pristup
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvovao je danas u Briselu na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji Vijeća Evropske unije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na ovom sastanku, kojem je prisustvovao komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos, razgovarano je o izazovima i saradnji zemlja zapadnog Balkana u oblasti migracija, sigurnosti, kontroli granica i viznoj politici.

Također, napravljen je pregled migrantske situacije u regionu, akcijama koje države samostalno poduzimaju i međusobnoj saradnji.

Zaključeno je da jačanje efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija ostaje u vrhu proriteta za EU i zemalja Zapadnog Balkana.Ministar Mektić je upoznao komesara Avramopoulosa i prisutne ministre sa izazovima sa kojima se suočava BiH zbog povećanog dolaska migranata od početka godine. Mektić je naglasio da problem ilegalnih migracija zahtjeva regionalni pa i zajednički evropski pristup te da se jedino na taj način mogu postići očekivani rezultati.

Također, upoznao je prisutne o zaključcima sa nedavno održanog ministarskog sastanka u Sarajevu i budućem djelovanju u suzbijanju ilegalnih migracija i zbrinjavanja osoba kojima je potrebna pomoć i zaštita. Na sastanku u Briselu pohvaljene su aktivnosti i mjere koje BiH poduzima u ovoj oblasti.

Ministri zemalja Zapadnog Balkana i EU potvrdili su da će nastaviti saradnju u borbi protiv odlaska osoba na strana ratišta u okviru terorističkih grupa, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizma te borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: