Zloupotreba položaja
27

Dragan Mektić drugostepenom presudom Suda BiH oslobođen svih optužbi

S. Š.
Dragan Mektić (Foto: D. S./Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: D. S./Klix.ba)
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je donijelo drugostepenu presudu kojom je potvrđeno da se Dragan Mektić, zajedno sa još trojicom u ovom predmetu, oslobađa svih optužbi.
Prvostepenom presudom Suda BiH optuženi Dragan Mektić, Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija su oslobođeni od optužbe jer nije dokazano da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja.

Podsjetit ćemo, prvostepena presuda Draganu Mektiću i drugima je donijeta u martu ove godine, a njih je Tužilaštvo BiH teretilo da su zloupotrebom položaja stekli protivpravnu imovinsku korist čime je pričinjena ukupna šteta od preko 200.000 KM.

Mektić je oslobođen optužbi da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra sigurnosti koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija oslobođen optužbe kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" iz Sarajeva.

Krajem septembra, Sud BiH je odbio žalbu Tužilaštva BiH čime je potvrđena prvostepena presuda iz marta. Današnjom drugostepenom presudom, odluka je konačna i protiv nje nije dozvoljena žalba.