Dani antifašizma
87

Dragan Markovina: Fašizam je kod nas pobijedio 90-ih, a u Evropi će tek pobijediti

Piše: R. D.
Dragan Markovina (Foto: R. D./Klix.ba)
Dragan Markovina (Foto: R. D./Klix.ba)
Tribinom "Pojavni oblici neofašizma danas" na kojoj je uvodno predavanje održao historičar Dragan Markovina nastavljeni su Dani antifašizma u Mostaru.

Markovina je u uvodu kazao kako je fašizam u današnjim društvima na Balkanu sveprisutan.

"Realno, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji fašizam je pobijedio devedesetih godina. Nada koja je rođen početkom narednog desetljeća da će se iz toga izroniti nije ostvarena. Dio društva je ostao normalan, ali dominantan narativ današnjih naših društava je nacionalizam, revizija Drugog svjetskog rata i isključivost prema susjedima, komšijama, nacionalnim manjinama, posvađanost u odnosu na ratove devedesetih te delegitimizacija antifašističke borbe", kazao je Markovina.

Markovina i Đulić (Foto: R. D./Klix.ba)
Markovina i Đulić (Foto: R. D./Klix.ba)

S ovim tezama povezao je posljednji incident na splitskoj rivi gdje su napadnuti vaterpolisti Crvene Zvezde, kazavši da takve pojave nisu iznenađenje jer u zadnjih trideset godina djeca nemaju nikakvo iskusatvo života nego u ovo i ovakvo.

"Na prostoru Evrope jako su slična vremena onima iz tridesetih godina prošlog stoljeća, a ja nisam ni prvi ni zadnji koji to govori. Pitanje je samo u kojem se to smjeru može slomiti. Jedan moj prijatelj iz Splita kaže da je tridesetih bilo komunista da se tome usprotive, a da ih danas nema", izjavio je Dragan Markovina.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Dani antifašizma u Mostaru otvoreni su jučer, a traju do 16. februara. Inspirisani su 14. februarom Danom oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.