BiH
31

Dragan Lukač vraćen na mjesto direktora FUP-a

Piše: N. N.
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH doneseno je rješenje kojim je Dragan Lukač vraćen na mjesto direktora Federalne uprave policije (FUP).

Vlada FBiH je, uz četiri uzdržana glasa ministara iz Demokratske fronte, na osnovu Rješenja Općinskog suda u Sarajevu od 13. 3. 2015. godine, donijela Rješenje o privremenom imenovanju Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, na koje je reizabran konačnom i obavezujućom odlukom Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH.

Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja i trajat će do donošenja nove odluke Općinskog suda u Sarajevu kojom se određuje mjera osiguranja ili do pravomoćnog okončanja sudskog parničnog postupka.

Podsjećamo, prethodna Vlada Federacije BiH odbila je provesti odluku Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije o reizboru Lukača na direktorsko mjesto te je zatražila raspisivanje novog konkursa sukladno novousvojenom zakonu.

Vlada je konstatovala da je 11.10.2014. godine stupio na snagu Zakon, čime je prestao važiti raniji zakon o unutrašnjim poslovima Federacije BiH. Nadalje, Zakon ne sadrži bilo kakve prelazne odredbe na osnovu kojih bi se mogao primjenjivati zakon koji je u međuvremenu prestao važiti.

"Samim time, a polazeći od činjenice da su nepomirljivo različiti sadržaji novog i starog zakona u dijelu koji se tiče izbora direktora Federalne uprave policije, postupak je morao biti obustavljen poništenjem konkursa. Da bi bili ispoštovani uslovi iz Zakona, nadležni organ mogao je i trebao raspisati novi javni konkurs i, na toj osnovi, utvrditi listu od tri kandidata s koje bi bio izabran direktor Federalne uprave policije. Vlada Federacije BiH posebno ukazuje na to da se može i mora postupati samo po osnovu zakona koji su na snazi", saopćeno je u februaru 2015. iz Vlada Federacije BiH.

Lukač se žalio Općinskom sudu u Sarajevu koji je njegovu žalbu uvažio te donio privremenu mjeru kojom je Vladu Federacije BiH naložio da Lukača vrati na mjesto direktora. Ipak, Vlada Federacije, sve do sad, tu odluku suda nije provela.