Burno na sjednici
22

Dragan Lukač: Stojim iza saznanja o smrti Davida Dragičevića

SRNA
Dragan Lukač na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske
Dragan Lukač na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da stoji iza saznanja o smrti Davida Dragičevića koje je iznio na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i da će sve biti urađeno da se dođe do istine.

"Na ovoj sjednici sam iznio ono šta je napisano u izvještaju koji je proslijeđen Okružnom tužilaštvu Banje Luke. Tada nisam rekao da je David izvršio provalu u kuću porodice Rađen, nego da postoji snimak njegovog navodnog dolaska i nisam govorio na koji način su dospjeli predmeti iz kuće u njegove džepove", rekao je Lukač u izjavi pred Anketnim odborom Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da ne postoje problemi u saradnji Policije i Tužilaštva koji mogu da dovedu do težih posljedica u rješavanju određenih slučajeva, ali da saradnja uvijek može biti bolja.

"Od javnosti imamo zahtjeve da pričamo istinu i iznesemo ono što imamo, što smo radili i radimo, a saradnici me ispravno informišu u vezi sa ovim slučpajem", naglasio je Lukač.

On je rekao da su pronađena maloljetna lica koja se vide na snimku sa video nadzora dok razgovaraju sa Dragičevićem.

Lukač je naveo da se ministar unutrašnjih poslova ne uključuje u istrage, niti ih vodi, ali bude obaviješten o onome šta se dešava i istakao da od Okružnog tužilaštva Banje Luke nije tražio da slučaj bude zaključen.

"Obaviješten sam o toku istrage u ovom slučaju, a glavnom tužiocu Okružnog tužilaštva Banje Luke Želimiru Lepiru sam rekao da Tužilaštvo treba da bude transparentno i javnost obavijesti o saznanjima", kaže Lukač.

On je napomenuo da se može dokazati da li su predmeti podmetnuti u Davidove džepove.

Lukač je podsjetio da je u slučaj uključen i poligrafista iz Federacije BiH, te da Okružno tužilaštvo usmjerava rad Policije.

"Izašlo se u susret porodici Dragičević da bude promijenjena ekipa koja će raditi na slučaju, jer je Davor Dragičević, Davidov otac, smatrao da će neke stvari Uprava kriminalističke policije bolje uraditi. Međutim, on se ubrzo isključio iz rada sa pripadnicima ove uprave", rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, specijalna jedinica je izvršila pregled korita rijeke Crkvene i tunela i utvrdila da je prohodan.

"Laptop iz kuće porodice Rađen pronađen je u blizini ulaska u tunel rijeke Crkvene gdje se pretpostavlja da je David upao na do sada nepoznat način", ponovio je Lukač.

On je podsjetio da MUP nije ni na koji način kvalifikovao Davidovo stradanje.

"Rekao sam da do trenutka kada je MUP predao izvještaj Tužilaštvu nisu bili elementi krivičnog djela, a ni do danas nemamo osumnjičenih lica. Ne osjećam se odgovornim za bilo koji detalj u istrazi koja se vodi profesionalno i odgovorno. Sve što sam izjavio govorio sam iz izvještaja i ako budu utvrđeni elementi krivičnog djela onda treba svi da se uključimo da bude pronađen onaj koji je izvršio krivično djelo", istakao je Lukač.

Prema njegovim riječima, strukture MUP-a su zajednički donijele odluke da bude održana konferencija za novinare 26. marta, s ciljem transparentnosti.

"Nismo imali potrebu da krijemo bilo šta i zato smo održali konferenciju za novinare i saopštili podatke koje smo imali. Nije pravilo da tužioci izlaze na konferencije za novinare sa policijom", kategoričan je Lukač, koji je ponovio da su promjene u Policijskoj stanici Lauš izvršene, jer nije odmah izvršen uviđaj u kući porodice Rađen.

On je rekao da nisu tačna pisanja pojedinih blogere koji prave nevjerovatne konstrukcije koje nemaju nikakve veze sa istinom.

Lukač je naglasio da Tužilaštvo nije imalo primjedbe na rad Policije, a da mu je Lepir rekao da je sve što je MUP uradio bilo profesionalno.

"MUP je spreman da, ukoliko je neko od njegovih pripadnika nešto prekršio, bude pokrenuta istraga", naveo je Lukač i dodao da neće da komentariše izvještaje Tužilaštva i da u slučaju stradanja Davida Dragičevića može biti više kriminalističkih verzija.

Lukač nije htio da odgovara na pitanja Borislava Radovanovića, koji prisustvuje sjednicama Odbora u ime grupe "Pravda za Davida", jer, kako je naveo, kao ministar unutrašnjih poslova ne može odgovarati na pitanja čovjeku protiv koga je podignuta i potvrđena opštžnica za pokušaj ubistva i zamolio da bude izuzet iz odbora.

Radovanović je rekao da odbacuje navode Lukača.

Član Anketnog odbora Drago Kalabić kaže da Anektni odbor ide u pravcu političkih obračuna na šta nije spreman i upozorio da u ovome neće učestvovati.

Lukač je rekao da poštuje inicijativu koju je pokrenula grupa "Pravda za Davida" da se dođe do istine i naveo da se do istine ne dolazi posredstom blogova Radovanovića i Slobodana Vaskovića, nego posredstvom institucija RS.

On je napomenuo da neće da se miješa u rad medijskih kuća koji imaju pravo da rade u skladu sa zakonima i da im to mora biti omogućeno, te da se mediji kao što je RTRS ne mogu porediti sa blogerima.

Nakon Lukača, izjave će dati tužilac Okružnog tužilaštva Banje Luke Dalibor Vrećo, a potom i glavni tužilac ovog tužilaštva Želimir Lepir.