Rehabilitacija djece
51

Dragan Čović otvorio novoizgrađeni Centar za logopediju "Kuvajt" u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, i Abdulaziz Ahmad Hasan al Sharrah, ambasador Kuvajta u BiH, otvorili su danas novoizgrađeni objekt Službe za psihofiziološke i govorne poteškoće Doma zdravlja Mostar "Kuvajt" i Centar za rehabilitaciju djece s ugrađenom umjetnom pužnicom, slušnim, govornim i psihofiziološkim poremećajima pri Domu zdravlja Mostar.

Veći dio sredstava za logopedski centar osigurala je Država Kuvajt, a ambasador Abdulaziz Ahmad Hasan al Sharrah ovom prilikom je kazao kako je izgradnja kuvajtskog centra pokazatelj jačine bilateralnih odnosa dviju država, što dokazuje opredjeljenje Kuvajta da podržava sve građane Bosne i Hercegovine.

"Ambasada Države Kuvajt je bila uključena u izvršenje cijelog ovog projekta, a važno je istaći da je Kuvajt od Ujedinjenih nacija dobio priznanje i postao centar međunarodnog humanitarnog rada. Želim kazati da će Kuvajt i u narednom periodu pomagati narodima u BiH", izjavio je ambasador.

Prije presijecanja vrpce Dragan Čović je, uz zahvale prijateljima iz Kuvajta, kazao kako su ovakvi objekti važni jer brišu razlike među ljudima, posebno među djecom.

"U posljednjih nekoliko godina radili smo mnogo projekata koji se odnose na zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Vi, dragi uposlenici Doma zdravlja, dragi ljekari, znate da smo potpisom novog kolektivnog ugovora preuzeli jednu ogromnu obavezu da se osjećate vrijednim onog što radite i da vidite da vlast na ovom prostoru zna to vrednovati", izjavio je Čović, naglasivši da je ovo samo jedan od objekata koji se grade u sklopu SKB Mostar da bi zdravstvena zaštita bila onakva za kakvu se zalažu.

Mario Kordić, direktor Doma zdravlja Mostar, kazao je kako bi pretražujući internet informacije o Centru ranije mogli pročitati dojmove da su uposlenici sjajni, a uslovi očajni. Uprava je 2008. godine prepoznala taj problem te je uz podršku lokalne vlasti izgradila prve dvije faze objekta. Finansijska konstrukcija zatvorena je prošle godine donacijom Kuvajta u iznosu od 760 hiljada KM.

"Danas stojimo pred novim objektom koji ima devet kabineta za individualan rad, dva za grupni rad, prijemni i administrativni dio. Objekt je napravljen prema posljednjim standardima. Centar ima 14 hiljada pregleda godišnje, većinom djece i adolescenata, 500 korisnika je trenutno u tretmanu. Između trećine i polovine korisnika dolazi iz drugih kantona i drugih država, što ovaj centar čini jedinstvenim u regionu", izjavio je direktor Kordić.