BiH
0

Dragan Čović osuđen na pet godina zatvora, ostali oslobođeni optužbi

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Sud Bosne i Hercegovine oglasio je krivim Dragana Čovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, federalnog ministra finansija i aktuelnog predsjednika HDZ-a BiH za zloupotrebu položaja ili ovlasti i osudio ga na pet godina zatvora.

U nedostatku dokaza suoptuženici u ovom predmetu, koji se odnosio na navodne malverzacije u vezi s poslovanjem Mesne industrije "Lijanovići", oslobođeni su svih optužbi.

Optužbi za krivično djelo - organizirani kriminal oslobođen je i prvooptuženi Dragan Čović.

Prvostepenom nepravomoćnom presudom braća Jozo, Jerko, Slavo i Mladen Ivanković Lijanović oslobođeni su optužbi za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, davanje mita, davanje dara ili drugih oblika koristi, te zloupotrebu ovlasti u privredi, krivotvorenje dokumenata i poreznu utaju.

Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda BiH, oslobođen je optužbi za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja ili ovlasti, a Zdravko Lučić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, oslobođen je optužbi za organizirani kriminal.

U skladu s odlukom Suda Dragan Čović (koji se kao i suoptuženi u ovom predmetu branio sa slobode) zadržan je u pritvoru, a na prijedlog zastupnika optužbe, tužitelja Johnatana Rattela.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, američki sudija Richard Gebelein, kazao je kako je Čovićeva odgovornost u vezi s njegovim nevršenjem službenih ovlasti u svojstvu ministra finansija Federacije BiH (tačka 3. izmijenjene optužnice), a na način da je propustio da povuče (stavi van snage) nezakoniti upravni akt od 23. juna 2000. na temelju kojeg su "Lijanovići" izbjegli plaćanje posebnih pristojbi na pileći separat (prelevman) u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH.

Sud je utvrdio kako je primjenom spornog upravnog akta u periodu od njegovog donošenja pa do stavljanja van snage 5. aprila 2002. godine (Odlukom Vrhovnog suda FBiH) oštećen budžet FBiH, a indirektno i budžet BiH za 1.856.000 KM.

Utvrđeno je, također, kako ni nakon upozorenja tadašnjeg zamjenika direktora, a kasnije i direktora Carinske uprave FBiH, te ondašnjeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH okrivljeni Čović nije poduzeo odgovarajuće korake s ciljem stavljanja van snage nezakonitog upravnog akta.

Ovim je, kako je rečeno, postupio suprotno ustavnim odredbama kojima su pitanja iz oblasti carinske i vanjskotrgovinske politike u nadležnosti institucija BiH. Prema obrazloženju presude, Sudsko vijeće rukovodilo se načelima pretpostavke nevinosti optuženih što podrazumijeva, da ukoliko navodne inkriminacije nisu dokazane izvan razumne sumnje (in dubio pro reo), da se ide u korist optuženih.

Shodno tome, Sud smatra kako Tužiteljstvo nije dokazalo izvan razumne sumnje da su optuženi bili povezani s ciljem vršenja krivičnih djela (organizirani kriminal), te da nedostaju dokazi kojima bi bila potvrđena namjera suoptuženih da počine krivična djela za koja su terećeni.

Istovremeno, navodi se kako nedostaju dokazi o tome da su se braća Ivanković Lijanović udružila s prof. Zdravkom Lučićem radi davanja mita posredstvom Zorana Nikolića (ranije zaštićenog svjedoka), kao što nije utvrđeno ni to da je Mato Tadić pojašnjavao braći Ivanković Lijanović kako da podnesu apelaciju Ustavnom sudu BiH, odnosno da je ishodio njeno prioriteno i pozitivno rješavanje. Nije izvjesno niti dokazano ni to da je bilo koji sudija Ustavnog suda BiH ili Vrhovnog suda FBiH primio novac ili druge koristi.

Prilikom odmjeravanja visine kazne Draganu Čoviću Sud je uzeo u obzir to da nije dokazano da je on ostvario protupravnu korist, te da ranije nije osuđivan, ali i to da je u svojstvu ministra finansija bio dužan štititi finansijske interese FBiH (otežavajuća okolnost).

Prema KZBiH za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti predviđena je zatvorska kazna od tri do 15 godina.