Zatražit će sastanak
36

Dragan Čović o formiranju vlasti: Ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno

Klix.ba
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da u vezi s formiranjem vlasti "ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno", zbog čega će u narednim danima sjesti s predstavnicima Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

"Moj stav je dobro poznat od ranije: BiH ako ne dobije legitimne predstavnike, može ući u nesagledivu krizu. Da ne bi bilo daljnje krize, mora funkcionirati vlast. Kako nemamo Vijeće ministara, nemamo ni zakonodavnu vlast. Potpuna je paraliza rada. Vijeće ministara radi, ali ne kako se očekuje", kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Napomenuo je da će večeras zatražiti sastanak i tu priču prenijeti u polje dogovora.

"Vidimo gdje će nas odvesti daljnja nadmudrivanja. O izjavi i resoru nemamo više šta razgovarati. Istina, ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno. Ali mislim da će biti potrebno sjesti", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, svaka nova izjava je novi problem u komunikaciji.

"Tražit ćemo da primarno sjednemo sa SDA, želja mi je bila da svako sebe ugradi. Potrebna je demokratičnost u promišljanju. Primarno ćemo razgovarati o tri teme: Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar", istakao je Čović.

Kazao je da je nemoguće uraditi jedno, a ignorisati drugo, aludirajući na izmjene izbornog zakonodavstva.

"Bit će tu i starih prijedloga, moguće i novih inicijativa", rekao je Čović.

Poručio je da je poseban zaključak sa današnje sjednice da sutra zatraži da se odmah pristupi uspostavi Vijeća ministara u skladu s razgovorima, da tu ne može biti prolongiranja.

Upitan da prokomentariše incident s postrojavanjem Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, Čović je kazao da je reforma odbrane jedna od najuspješnijih u BiH.

"Svako ima svoje viđenje i svako u ambijentu koji imamo dolijeva ulje na vatru. Ja ću štititi interese u skladu s Ustavom BiH. Ostalo prepuštam kolegama na terenu da dalje nastave nadmudrivanja", kazao je Čović.

Naveo je, također, da su uskoro evropski izbori i da će iduće nedjelje predstavnici HDZ-a BiH biti u Zagrebu, gdje će boraviti s predstavnicima HDZ-a Hrvatske.