Aktuelne teme
49

Dragan Čović: Mala je vjerovatnoća da će doći do izmjena Izbornog zakona

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH izjavu za medije dao je predsjednik ove stranke i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Čović je u uvodu kazao da je danas raspravljano o aktuelnoj političkoj situaciji te izbornom programu HDZ-a za oktobarske izbore.

"Mi izbore trebamo imati pripremljene kao da će se Izborni zakon promijeniti, iako nam je ostalo vrlo simbolično vrijeme. Kad CIK raspiše izbore, završavamo priču o Izbornom zakonu, tako da nećemo dopusti da neko spekulira da ćemo u oktobru promijeniti Izborni zakon. Ako već nismo napravili potrebne promijene u prošloj godini, onda do kraja aprila i nekoliko dana maja treba uraditi ono što se može uraditi. Ako ima volje, mišljenje je da i sada imamo dovoljno vremena", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a je kazao da je, gledajući kako se politički subjekti ponašaju u posljednje vrijeme, mala vjerovatnoća da će do izmjena Izbornog zakona doći.

"HNS se što se tiče Predsjedništva i Doma naroda jasno odredio o legitimnom predstavljanju i to je nešto što druge strane moraju znati", još jednom je naglasio Čović.

Sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice u vezi s promjenama Izbornog zakona još nije održan zbog tehničkih razloga. Kazao je kako je telefonski razgovarao s amabasadoricom Cormack i naveo da će, ako zaista ne dođe do promjena Izbornog zakona, svi biti gubitnici, a BiH najveći.

"Rekao sam ambasadorici da sam 24 sata na dispoziciji, ako je zaista želja da se nešto napravi", izjavio je Čović.

Odgovorio je i na najave formiranja novog krovnog tijela hrvatskog naroda u BiH, jer kako neki komentarišu, HNS je uspio zaštititi samo interese HDZ-a.

"HNS niko više ne može devalvirati. Oni koji su željeli biti dio HNS-a morali su se potruditi da imaju izborni rezultat, ako to nemate onda je to izlišno komentarisati. Uvijek će biti onih kojima se nešto ne sviđa. Pozivam sve mudre da razmišljaju mnogo dalje od neke lokalne potrebe kritizerstva", odgovorio je Čović.

Čović je komentarisao i pregovore o Mostaru, naglasivši kako taj grad neće biti izuzetak u odnosu na bilo koju sredinu.

"Mostar neće biti grad slučaj bez obzira na to koliko to neko želio. Imamo odluku Ustavnog suda i nju je dovoljno ispoštovati. O drugim temama koje neki žele otvarati mogu reći da nećemo dopustiti da Mostar bude grad slučaj", kazao je na kraju Dragan Čović.