Za svaku osudu
151

Dragan Čović je uveličao promociju djela ratnog zločinca, a Inzkov zakon je i to tretirao

D. Be.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović proteklog petka u Mostaru je svojim prisustvom uveličao promociju knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića.

Čović nije po običaju zauzeo mjesto u prvom redu do pozornice i ratnog zločinca, ali jeste u sredini dvorane Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Kratkim pogledom u tzv. Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina odnosno Krivični zakon BiH, možemo vidjeti da piše dio koji bi se upravo mogao odnositi na Čovićev potez.

U članku 145a u stavki 6 se navodi:

(6) Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Dalje, u stavci 7 piše i: "Počinitelj kaznenog djela iz stavka od (1) do (4) ovog članka, koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”

Dakle, Dragan Čović je svojom nazočnošću kao gost, u društvu supruge, uveličao promociju knjige Valentina Ćorića koji je osuđen pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protivpravni rad i nečovječno postupanje.

A Dragan Čović je aplaudirao njegovom pojavljivanju i autorskom djelu prije četiri dana. Pored njega, u publici su bili i njegovi saradnici, kao i brojni predstavnici hrvatskog političkog života, crkvene zajednice i članova HVO-a.

Čović je pokušao opravdati svoje prisustvo promociji djela osuđenog ratnog zločinca riječima da Valentina Ćorića poznaje dugi niz godina, ali da nije došao zbog toga već jer je predsjednik HNS-a.

"Jedno od ključnih stvari u strategiji HNS je očuvanje vjerodostojnosti o domovinskom ratu. Očuvati čast domovinskog rata i čast svih naših branitelja ... To je moja obaveza, ako ste predstavnik hrvatskog naroda, predvodnik politike hrvatskog naroda, morate skrbiti o tim ljudima. Moramo razumjeti da ja nisam Dragan Čović kad se pojavim u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače", izjavio je Čović.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom prisustva predsjednika HDZ-a Dragana Čovića promociji knjige ratnog zločinca i žestoko osudila njegov potez.

"Dragan Čović se prije dva dana ponosno hvalio opredjeljenjem za izgradnju evropske BiH za sve'. Dragan Čović je jučer navečer odlučio da javno oda počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne 'Herceg-Bosne šestorke' koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, na promociji knjige u Mostaru", saopćeno iz ambasade.