{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dragan Čović govorom tijela pokazuje da je sposoban političar

S
Sarajevo-x.com
30.3.2012. u 13:50
0
28
Dragan Čović govorom tijela pokazuje da je sposoban političar
0
Dragan Čović govorom tijela pokazuje da je sposoban političar
Dragan Čović (Foto: Sarajevo-x.com)
Prilikom razgovora s novinarkom TV1 u centralnom Dnevniku, Dragan Čović je svojom verbalnom i neverbalnom komunikacijom pokazao da se radi o sposobnom političaru, koji svojom elokvencijom i komunikacijskim sposobnostima zadovoljava kriterije potencijalnog kvalitetnog lidera, navodi Agencija za političko komuniciranje POLIS.
"Čović ima bogat vokabular pa mu neverbalna komunikacija nije potrebna kao sredstvo zamjene verbalne, nego samo kao njena dopuna. Pokrete rukama koristi da pojača efekt onoga što govori, što se smatra dobrim komunikacijskim alatom. Ruke su uvijek u rasponu od pojasa do ramena, što ukazuje na dobru usklađenost verbalne i neverbalne komunikacije.

Ima dobar kontakt očima, oko 90 posto vremena tokom razgovora s novinarkom ostvaruje direktan kontakt očima, dok ostalih 10 posto vremena spušta pogled ili gleda u prazno. Ovakav vid koordinacije kontakta očima se smatra veoma dobrim, jer se vrijeme koje ne iskoristi za kontakt očima iskoristi za razmišljanje o onome o čemu se govori, ali i za stvaranje prijatnije atmosfere tokom govora, jer je poznato da se konstantnim kontaktom očima može uzrokovati neugoda među sagovornicima.

Smireno govori, razmišlja o onome o čemu govori. Evidentno je da o svakoj rečenici razmišlja i smisleno je formuliše. Može se okarakterisati kao političar sa autoritetom i samopouzdanjem. Govorom pokazuje visok nivo komunikacijskih, ali i političkih sposobnosti. Facijalnom ekspresijom dobro pokazuje raspoloženje. Ima vedar i prijatan izraz lica, ali u isto vrijeme djeluje ozbiljno i svojim stavom ulijeva povjerenje. Govori o temama koje, prema njegovom tumačenju, trebaju imati pozitivan ishod, pa prema tom uvjerenju i on zrači pozitivnošću.

Ono što mu ide u prilog kao političaru je vizuelni identitet. Ima urođen šarm, koji u kombinaciji sa emocionalno obojenim izjavama i sigurnim stavom, djeluje opušteno i karizmatično", navedeno je u analizi Semine Ajvaz, trenera komunikacijskih vještina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: