BiH
2

Dragan Čović: Evidentna je ozbiljna kriza na svim nivoima vlasti

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora održana je danas u Mostaru o aktuelnim političkim temama, kao i analizi položaja i problema braniteljske populacije. Poslije zasjedanja medijima se obratio predsjednik HNS-a Dragan Čović.

Braniteljska tema uzela je većinu vremena, posebno jer se aktualna politička situacija razmatra na mnogim drugim tijelima, kazao je Čović, te dodao:

"Situacija je zabrinjavajuća, pa kroz predstavnike HNS-a u različitim državnim institucijama treba djelovati da se spasi projekat Bosne i Hercegovine, njen euro-atlantski put, te izbjegli neki naredni zastoji na tom putu. Moramo naći rješenja kako probuditi odnose u zemlji, kako bismo ciljeve koje smo istakli u vidu stabilnosti i jačanje socijalno-ekonomskih potencijala ostvarili".

Razmatrani su problemi braniteljske populacije, period rata i onog što je uslijedilo poslije, a posebno kroz otvaranje žalbenog procesa šestorici predstavnika HVO-a, koji brane čast svih institucija koje su izložene optužbama, kako kaže Čović. Upućena im je poruka podrške da dokažu svoju nevinost.

"Svi oni koji su časno nosili odore hrvatskog naroda u tom vremenu, mi ćemo pomoći, sistemski, da zaštite svoje dostojanstvo i dostojanstvo hrvatskog naroda u BiH. Isto tako, svi oni koji su činili zločine, bilo kom da su narodu pripadali, protiv bilo koga radili, trebaju biti procesuirani. Spomenuli smo i one čiji slučajevi još nisu završeni, kao što je general Šantić, želimo da se razotkrije svaki zločin", kazao je Dragan Čović.

Na pitanje da li Bosna i Hercegovina uopšte ima vlast, kroz današnje otkazivanje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Čović je ponovio ono što je govorio više puta.

"Evidentno je da mi imamo ozbiljnu krizu u funkcionisanju na svim nivoima vlasti. Pitanje je kako izaći iz toga svega, pitanje za sve one koji predstavljaju vlast u Bosni i Hercegovini. Partnerstvo i koaliciju na državnom nivou imamo od jedne tačke dnevnog reda, do druge, kako je čiji interes. Teško je definirati ko je pozicija, a ko opozicija. Na federalnom nivou imate u vlasti predstavnike onih koji su izašli iz vlasti, ali su zadržali fotelje. Tim elementom su dio izvšne vlasti, iako se u medijima pojavljuju kao opozicija. I to je objektivan problem, posebno jer samo poprilično siguran da prije prvog vikenda u oktobru naredne godine neće biti izbora", odgovorio je Čović.

Čović je najavio do kraja aprila otvaranje mnoštva pitanja koja su problematična zadnjih godinu i pol, a stalno se skrivaju pod tepih. Još jednom je ponovio da je održavanje izbora 2018. godine sigurno, a da će se do tada morati napraviti određene izmjene Izbornog zakona, za koje još uvijek nema kapaciteta i ambijenta.