{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dr. Zlatko Kravić i dr. Milan Projević dobili titulu najboljih ljekara prema mišljenju građana

19.4.2018. u 08:37
281
13
Dr. Zlatko Kravić i dr. Milan Projević dobili titulu najboljih ljekara prema mišljenju građana
281
Sinoć su u Sarajevu, na Evropski dan prava pacijenata, tokom konferencije "Moje pravo" proglašeni najbolji pojedinci i ustanove u zdravstvu u BiH u ovoj godini, prema mišljenju građana i pacijenata.
Za najbolju zdravstvenu ustanovu u FBiH, prema mišljenju anketiranih građana, proglašena je Opća bolnica “Prim dr. Abdulah Nakaš” iz Sarajeva, a najbolji zdravstveni radnik je direktor te zdravstvene ustanove hirurg prof. dr. Zlatko Kravić.

Prema mišljenju građana, priznanje za najbolju zdravstvenu ustanovu u Republici Srpskoj, drugi put zaredom, pripalo je Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka, a priznanje za najboljeg ljekara na području RS pripalo je doktoru porodične medicine Doma zdravlja Trebinje internisti Milanu Projeviću.

Priznanje počasni zdravstveni radnik 2018. dobio je hirurg bolnice u Zvorniku Zoran Komljenović za građansku hrabrost i očuvanje profesije, jer se javno usprotivio utjecaju politike na zdravstvo.

Na konferenciji su prezentirani i rezultati istraživanja o efikasnosti sistema rješavanja prigovora i žalbi unutar zdravstvenih ustanova na svim nivoima te o zadovoljstvu pacijenata uslugama u javnim zdravstvenim institucijama s preporukama o unapređenju implementacije Zakona o pravima, obavezama i odgovornosti pacijenata.

U toku prošle godine, u 30 anketiranih zdravstvenih ustanova, pacijenti su uložili ukupno 1.533 žalbe koje se uglavnom odnose na duge liste čekanja za dijagnostičke preglede, nedostatak kadra specijalista, na dostupnost zdravstvene usluge i kvalitet usluge, nedostupnost informacijama putem telefona, nepoštovanje zakazanih termina za pregled, na primjenu esencijalne liste lijekova koju donose kantoni.

Također, anketa na uzorku od 2.008 ispitanika pokazala je da 46 posto građana BiH nije zadovoljno uslugama u javnim zdravstvenim ustanovama.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, zdravstveni radnici i predstavnici udruženja pacijenata.

Cilj kampanje jeste informiranje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima, obavezama i odgovornostima koje imaju tokom boravka u zdravstvenim ustanovama da bi se dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Konferenciju "Moje pravo" i izbor najboljih u zdravstvu, organizovalo je Udruženje za razvoj društva Kap uz podršku udruženje ICVA, Fonda otvoreno društvo, Roche, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, Bayer, Contour D i Telefunkena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: