Osuđen za primanje mita
0

Dr. Šimić dobiva licencu za rad u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Riječki kardiohirurg dr. Ognjen Šimić, koji je prošle godine nakon izricanja nepravomoćne kazne zatvora zbog primanja mita, pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, mogao bi uskoro dobiti licencu za rad u Sarajevu, potvrdio nam je Bećir Heljić, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

"Cijeli postupak je u procesu. Naš advokatski tim kontaktirao je sve nadležne instance koje su ocijenile da ne postoje nikakve prepreke za izdavanje licence za rad doktoru Ognjenu Šimiću. Naposljetku, najvažnije nam je mišljenje Etičkog komiteta Ljekarske komore koje je dalo zeleno svjetlo“, kazao je Heljić.

Podsjećamo, doktora Ognjena Šimića, porijeklom iz Sarajeva, Županijski sud u Rijeci prošle godine proglasio je krivim za 18 slučajeva primanja mita od svojih pacijenata koji su imali operaciju srca te ga osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 9 godina.

Prije proglašenja presude, doktor Šimić pobjegao je Bosnu i Hercegovinu, čiji je državljanin, te time izbjegao služenje zatvorske kazne.

Doktor Šimić tada je negirao optužbe za uzimanje mita, a njegov advokat istakao je da Šimić slobodan čovjek te da je 'siguran da će kao vrhunski liječnik moći naći posao u BiH'.