BiH
10

Dr. Markin: Ja sam prvi "Sejdić-Finci" u BiH

FENA
Benjamin Markin (Foto: Večernji list)
Benjamin Markin (Foto: Večernji list)
Poznati hirurg, porijeklom iz Gane, Benjamin Markin u razgovoru za Večernji list, kazao je kako je on prvi "Sejdić-Finci" u BiH i kako je pitanje manjina za njega odavno riješeno, budući da su ga za ambasadora BiH u Japanu predložili legitimni predstavnici konstitutivnih naroda BiH još prije 14 godina.

Govoreći o svojem imenovanju na mjesto ambasadora BiH, budući da nije bio u sklopu jednog od tri konstitutivna naroda, Markin je kazao kako nikad nije primio niti jedan prigovor, te kako mu je njegov tadašnji šef Jadranko Prilić rekao da u Japan ide predstavljati BiH, a ne Hrvate, Bošnjake, Srbe, te kako je to bila njegova misija.

Odgovarajući na pitanje novinara kako danas vidi situaciju u BiH, Markin je kazao kako "ni u kući ne može biti mira ako ja nešto želim ili imam, a mom bratu je to zabranjeno. Svi moraju imati jednaka prava, tu nema dileme. U ovoj zemlji svi tvrde kako svi moraju imati jednaka prava, ali je u praksi nešto drugo. Onda se stavljaju blokade i nikako da završimo priču".

Govoreći o tome kakvi su političari u BiH i mogu li riješiti trenutačne probleme, Markin je kazao još uvijek nisu našli nikakav model za rješenje problema, te kako se varaju ako misle da će netko drugi riješiti probleme za njih.

"Ja sam iz Gane, došao sam na studij ovdje i stjecajem okolnosti sam ostao. Moj stav je uvijek bio da je meni ovdje ukazano veliko gostoprimstvo, i to uvijek naglašavam. Uvijek sam nastojao i nastojim pomoći maksimalno jer ovo je moj dom. Hoću da moje dijete ima mir, da može ovdje živjeti. S jedne strane je bilo mirno u Titovoj Jugoslaviji, nikad nikakvih problema. Sada je došao novi sustav i sve se poremetilo. Nema reda. Pa evo, političari nisu u stanju riješiti ni pitanje grada Mostara, izbora gradonačelnika...", kazao je Markin.